Analiştii financiari intervievaţi de Capital cred că dobânda de politică monetară nu va sări anul acesta de 10%, iar cursul de schimb va ajunge, la finele lunii martie, la 3,65 lei pentru un euro.

Perspectivele negative de inflaţie şi presiunile de depreciere a leului îndreptăţesc analiştii financiari-bancari să creadă că banca centrală va mai opera o creştere a dobânzii de minimum 0,5%, în şedinţa din 26 martie. Economistul-şef al Alpha Bank, Ella Kallai, este de părere că BNR nu va majora dobânda de politică monetară în următoarea şedinţă de consiliu de administraţie, deoarece „cocoaşa“ inflaţionistă pentru început de an era deja prevăzută, creşterea medie anuală a creditului este în scădere, iar mecanismul de transmitere a deciziilor BNR în piaţa bancară s-a pus deja în mişcare.

Ceilalţi analişti susţin însă că dobânda de politică monetară va fi la sfârşitul lunii martie de 9,5%, existând puţine şanse să ajungă chiar la 10% în 2008. Pentru prima dată, această opinie a fost exprimată de analiştii Citibank şi confirmată de alţi jucători din piaţa românească. „Plaja de variaţie a dobânzii de politică monetară este cuprinsă între 0,5% şi 1%, dar în nici un caz nu va depăşi nivelul de 10% pe tot parcursul anului 2008“, este de părere Lucian Anghel, economist şef BCR. Acesta subliniază însă că există mai multe scenarii în piaţă la ora actuală. Precizia estimărilor privind decizia BNR creşte însă odată cu apropierea datei la care aceasta va fi luată, deoarece atunci vor fi disponibile atât date privind inflaţia pe luna martie, cât şi cotaţii ale petrolului. Radu Crăciun, directorul de investiţii de la Interamerican, consideră că, în şedinţa din martie, banca centrală nu va creşte cu mai mult de 0,5% dobânda de politică monetară, mai ales dacă tendinţa favorabilă a leului se va păstra.

93-11522-graf.jpgAnaliştii din piaţă sunt de părere că, doar cu politica de dobândă, BNR nu va mai putea să facă faţă mult timp situaţiei macroeconomice. „BNR va folosi cu siguranţă şi măsuri administrative în lupta cu inflaţia. Majorările excesive de dobândă pot avea chiar o serie de efecte secundare. Dacă preţul la roşii sau orice alt produs alimentar nu va scădea pentru că BNR majorează dobânda, pe anumite grupe de produse nealimentare şi servicii o dobândă prea ridicată ar putea genera scumpiri“, spune Lucian Anghel. Analiştii din piaţă se aşteaptă în acest sens ca BNR să umble mai devreme sau mai târziu la condiţiile de acordare a creditelor în valută tocmai pentru a contrabalansa efectul negativ pe care îl poate avea scumpirea creditului în lei. În plus, varianta majorării rezervelor minime obligatorii constituite de băncile comerciale la BNR nu este nici ea exclusă.

În privinţa evoluţiei cursului de schimb, analiştii nu sunt prea pesimişti. Pentru finalul lunii martie, părerile converg către un curs de 3,65 lei pentru un euro, iar plaja previziunilor este cuprinsă între 3,65 şi 3,75 lei pentru un euro, urmând ca întregul an 2008 să se închidă cu un leu mai tare decât cel de la începutul anului, undeva între 3,5 lei şi 3,6 lei pentru un euro.

Revenirea la sentimente ceva mai bune faţă de evoluţiile macroeconomice ale României se leagă de primii paşi făcuţi de Guvern (afirmaţia de susţinere a politicii dusă de banca centrală şi reducerea deficitului bugetar). De asemenea, creşterea PIB în 2008 este văzută ca fiind peste media UE şi chiar la acelaşi nivel cu creşterea economică înregistrată de România anul trecut. Dacă în 2007 a existat o contribuţie negativă a agriculturii la constituirea PIB, pentru 2008 contribuţia acesteia ar putea fi zero sau chiar puţin peste zero, ceea ce ar conduce la un ecart de 2% faţă de PIB din 2007, în opinia lui Lucian Anghel. Pe partea de producere de energie şi construcţii sunt aşteptate din nou contribuţii în creştere la formarea PIB. 

«Pentru sfârşitul lunii martie, cursul de schimb va rămâne undeva în banda 3,67 lei – 3,73 lei pentru un euro.»
Radu Crăciun, director investiţii Interamerican

«Mă aştept ca dobânda să fie dublată de măsuri ale BNR pentru domolirea creditului.»
Lucian Anghel, economist-şef BCR