''Trebuie să facem o diferenţă între optimizările fiscale care au o bază legală şi infracţiuni'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Christophe Castaner. ''Dacă există infracţiuni, evident ele vor fi urmărite imediat'', a spus el. 

Interpelat în Adunarea Naţională, ministrul francez pentru conturi publice Gérald Darmanin a confirmat că întreprinderile franceze şi contribuabilii francezi ar putea face obiectul controalelor şi al urmăririi în justiţie dacă faptele relevate se adeveresc. 

''Frauda este un act de delincvenţă faţă de Republică'', a declarat Darmanin, reamintind că susţine o decădere automată din drepturile civile în anumite cazuri de fraudă fiscală. 

La 18 luni după izbucnirea scandalului 'Panama Papers' privind evaziunea fiscală, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce grupează 96 de mass-media din 67 de ţări, a început să dezvăluie documentele din 'Paradise Papers'. 

Dezvăluirile se bazează pe scurgerea a peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internaţională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung. Documentele provenind de la Appleby dezvăluie îndeosebi că ministrul american al comerţului Wilbur Ross a păstrat acţiuni la o societate de transport maritim având strânse legături de afaceri cu un oligarh rus vizat de sancţiunile SUA şi cu un ginere al lui Vladimir Putin, potrivit The New York Times. 

În Marea Britanie, zece milioane de lire sterline din averea reginei Elisabeta a II-a au fost plasate în fonduri offshore în insulele Cayman şi în Bermude, potrivit BBC şi The Guardian.

AGERPRES