În timp ce lumea întreagă este îngrijorată din cauza variantelor britanice şi, mai nou, indiene de COVID-19, iată că acestea se găsesc deja chiar lângă capitala României.

Două focare descoperite în Popeşti-Leordeni, la cetăţeni indieni care muncesc la două firme din localitate

Mai exact, este vorba despre un focar descoperite în localitatea Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov, unde autorităţile sanitare au descoperit un focar de coronavirus la un grup de muncitori veniţi din India.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) transmite că au fost depistate 35 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus la cetăţenii indieni, mai mulţi dintre ei având în organism varianta britanică şi cea indiană de SARS-CoV-2.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a fost informat, la data de 1 mai, de către DSP Ilfov, despre un focar de infecţie depistat la 9 cetăţeni veniţi din India, ce fuseseră angajaţi de o firmă din Popeşti-Leordeni.

Muncitorii au intrat în România pe 20 aprilie şi au prezentat teste RT-PCR negative la sosirea pe Otopeni. Potrivit procedurii interne a firmei, respectivii angajaţi au intrat direct în carantină pentru 5 zile, urmând a fi testaţi preventiv înainte de a intra în comunitate. Pe data de 26 aprilie, cei 9 au fost depistaţi pozitiv cu coronavirus, în urma efectuării unor teste antigen rapide.

Ce au indicat analizele efectuate de specialiştii de la Institutul “Cantacuzino”?

Alţi 26 de cetăţeni străini din India, angajaţi la o altă firmă tot din Popeşti-Leordeni, au fost şi ei depistaţi pozitiv în urma unei testări cu teste antigen rapide pe 19 şi 20 aprilie, a mai informat DSP Ilfov.

În prezent, Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite că, dintre cei 35 de cetăţeni străini depistaţi cu SARS-CoV-2, 19 sunt acum internaţi în spital. Unul se află la Institutul “Matei Balş”, iar restul la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”.

Restul de 16 muncitori care au ieşit pozitiv doar la testul rapid se află în izolare în Popeşti-Leordeni.

Pe 30 aprilie, pacienţilor internaţi la “Victor Babeş” li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR şi a secvenţierii. Pe 3 mai, Institutul “Cantacuzino” a comunicat către INSP rezultate pozitive la secvenţiere pentru varianta britanică la 3 pacienţi, precum şi pentru o variantă indiană, diferită de cea care a provocat situaţia epidemiologică actuală din India, la alţi 7 pacienţi.

Alţi 5 pacienţi au fost pozitivi pentru varianta B.1.127, care nu reprezintă o variantă ce determină îngrijorare. În 3 cazuri, probele au o încărcătură virală mică neconcludentă, se mai arată în comunicatul oficial al INSP.

Sursa foto: Dreamstime