Portugalia a depăşit miercuri pentru prima dată de la începerea pandemiei de COVID-19 cifra de 10.000 de contagieri într-o singură zi – cu mult peste anteriorul record de 7.627 de cazuri.

În același timp, țara iberică a consemnat şi un număr maxim de decese, 91.

Relaxarea restricţiilor de Crăciun

Potrivit celui mai recent bilanţ al Direcţiei Generale de Sănătate (DGS), au fost raportate în ultimele 24 de ore 10.027 de cazuri, depăşindu-se recordul anterior de 7.627 de contagieri înregistrat pe 31 decembrie.

Din martie, Portugalia, o ţară cu 10 milioane de locuitori a înregistrat în total 446.606 de cazuri, dintre care peste 87.000 sunt active şi 7.377 de morţi.

Creşterea numărului de contagieri era aşteptată după sărbători de specialişti, după relaxarea restricţiilor de Crăciun când au fost permise reuniunile familiale şi deplasările, deşi măsurile au fost din nou înăsprite pentru noaptea de Anul Nou.

”Următoarele zile vor fi foarte grele”

Ministrul sănătăţii, Marta Temido, a declarat că “următoarele zile vor fi foarte grele” şi că există în prezent “o mare presiune” asupra Sistemului Naţional de Sănătate.

Miercuri a crescut şi numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în spitale, care a ajuns la 3.293 de persoane, cu 33 mai mult decât în ziua precedentă.

Dintre aceştia, 513 se află internaţi la terapie intensivă.

În Portugalia este în vigoare starea de urgenţă până la 7 ianuarie, însă preşedintele ţării, Marcelo Rebelo de Sousa, a propus prelungirea sa cu încă o săptămână.

A doua oară în izolare

Preşedintele Rebelo de Sousa, în vârstă de 72 de ani, a fost plasat de miercuri în izolare preventivă, după ce a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu noul coronavirus.

El nu este la prima astfel de inițiativă. În martie, de Sousa a anunţa că intră de bunăvoie în carantină, ca măsură de precauţie, potrivit unui comunicat dat publicităţii pe site-ul preşedinţiei.

Sousa și-a suspendat orice activitate publică în ţară şi în străinătate pe o perioadă de două săptămâni.

El a motivat această decizie neobişnuită explicând că a fost în contact cu elevi ai unei şcoli din nordul Portugaliei, închisă între timp după descoperirea unui caz de coronavirus.