În cadrul emisiunii de la România TV, premierul Ludovic Orban a declarat că după alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, România nu ca intra în carantină totală, așa cum se zvonește.

Mai mult decât atât, șeful Guvernului a anunțat că această informație este doar o bazaconie și o minciună de campanie pentru a reduce susținerea liberalilor.

”Garantez 100% ca nu va fi niciun lockdown. România nu își permite din punct de vedere economic. Este o bazaconie, o minciună de campanie. Nu se pune problema unei închideri a activității economice. Avem deja un set de măsuri.”, spune premierul Ludovic Orban, în direct la România TV.

Președintele Iohannis a infirmat și el zvonurile

În cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, care a avut loc la finalul lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu are nicio intenție în a promova instituirea carantinei la nivel național.

„Nu există nicio intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se promoveze cu ştiri de tip senzaţional şi vor să ne spună ce s-ar putea întâmpla. Lockdown-ul nu se întâmplă!”, a precizat ferm şeful statului.

El a arătat că vor fi luate măsuri de carantinare zonală sau regională, unde situaţia o va impune.

„Abordarea pe care am avut-o până acum s-a dovedit că dă rezultate şi o vom menţine în continuare. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, deci în localităţi, acolo unde situaţia o impune, unde avem o creştere prea mare a numărului de cazuri. Trebuie să facem eforturi susţinute pentru a obţine schimbări pozitive, dar şi la nivelul altor indicatori relevanţi, pentru că, din păcate, mortalitatea şi gradul de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă sunt încă mult prea ridicate.

Prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil şi lasă în urmă familii îndurerate, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală, care necesită tratament de specialitate şi internare prelungită în spital. Medicii şi întregul personal de suport angrenaţi în această bătălie – este o adevărată bătălie – depun eforturi uriaşe, aproape supraomeneşti, pentru a salva vieţi”, a menţionat Iohannis, care a făcut un nou apel la respectarea regulilor de prevenţie.

Revenirea la starea de urgență nu este luată în calcul

Klaus Iohannis a mai spus că în acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă, menţionând că experţii pe care i-a consultat sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricţii.

„În acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă şi nu există intenţia instituirii unei carantine generale, deci un lockdown. După cum vedem pe grafic, măsurile care sunt acum în vigoare au dus la o reducere a creşterii numărului de infecţii. Ba chiar se poate constata o uşoară descreştere. (…) În aceste condiţii, experţii pe care i-am consultat inclusiv astăzi sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricţii.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea