Este cel mai grav tablou al activității sindicale din ultimii nouă ani. Pandemia de COVID-19 a obligat sindicatele să frâneze contestarea, dar chiar și așa, în perioada aprilie-iunie – cea mai critică perioadă a crizei sanitare -,  au fost înregistrate la Ministerul Muncii, Solidarității și Securității Sociale (MTSSS) 89 de preavize de grevă. Această cifră, difuzată de Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă și Relații de Muncă (DGERT), se referă numai la sectorul privat și de afaceri al statului.

Numărul preavizelor depuse este mult mai mic decât cel din al doilea trimestru al anului trecut, când sindicatele au depus 329 de solicitări la  MTSSS, adică s-a înregistrat o scădere de 73%. În perioada analizată, evoluția numărului de preavize de grevă a însoțit restricțiile mai mari sau mai mici aprobate de guvern.

În luna aprilie – prima din izolare – la MTSSS au fost înregistrate doar trei preavize de grevă. În luna următoare, când au început să fie ridicate restricțiile, numărul a crescut la 39, iar în iunie, 47 de avize au ajuns la serviciile Ministerului Muncii, când în aceeași lună din 2019 s-a înregistrat o cifră de patru ori mai mare, de exemplu.

Față de primul trimestru al anului, s-a înregistrat, de asemenea, o scădere puternică. În perioada ianuarie-martie (starea de urgență a fost declarată pe 18 martie), au fost înregistrate 210 preavize de grevă.

În perioada aprilie-iunie, au fost iniţiate 35 de proceduri de servicii minimale, dintre care două au fost adoptate prin acird, șapte prin ordonanţă și unul a fost trimis, în cele din urmă, la Consiliul Economic și Social (CES). Acesta din urmă cu privire la preavizul de grevă a două sindicate pentru Societatea de Transporturi Colective din oraşul Porto (STCP).

Sectorul public fără preaviz

Sindicatele reprezentative pentru lucrătorii de la stat nu au depus preavize în al doilea trimestru al anului și chiar au anulat câteva greve care erau programate pentru lunile respective, conform datelor Direcției Generale de Administrare și Ocuparea Forței de Muncă Publice (DGAEP).

De exemplu, Federația Sindicatelor din Administrația Publică (Fesap) a anulat greva generală programată pe 20 martie. La fel a procedat și Sindicatul Muncitorilor din Municipiul Lisabona (STML) în acea zi.

Secretarul general al Fesap, José Abraão, a declarat pentru DN/Dinheiro Vivo că „sute de sesiuni plenare la locul de muncă” au fost, de asemenea, anulate, fiind menţinute „câteva prin videoconferință”. Liderul sindical a arătat că s-a înregistrat o „încetinire semnificativă” a activității sindicale, subliniind că au fost aprobate „peste 200 de măsuri în baza COVID-19””, care au limitat circulația persoanelor.

Şi Sindicatul Infirmierilor Portughezi, Corpul Gărzii Penitenciare sau Serviciile pentru Străini și Granițe au sfârşit prin a anula grevele  programate.