"Până la sfârşitul acestui an, euro are în faţă o perioadă în care sunt foarte posibile variaţii consistente. Având în vedere că în curând vor fi alegeri şi în România, leul ar putea deveni foarte volatil, cu influenţele de rigoare asupra exportatorilor pe de o parte şi asupra celor cu credite în euro, pe de altă parte", explică Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala România, într-o analiză remisă, joi, AGERPRES.

Câştigarea alegerilor de către Barack Obama, care s-a aflat la conducerea SUA în perioada de criză economică profundă, demonstrează încrederea pe care i-o acordă acestuia în continuare majoritatea publicului american şi deci posibila susţinere pe care o vor avea măsurile pe care le va propune preşedintele reales. Cercurile financiare au fost împărţite în ceea ce priveşte realegerea preşedintelui american. O parte şi-au manifestat neîncrederea privind şansele ca problemele Americii să fie curând rezolvate, iar o altă parte a fost satisfăcută de rezultat, liniile directoare ale abordării administraţiei Obama fiind cunoscute, iar investitorii manifestându-şi aversiunea faţă de risc, relevă analiza.

În primul interval după anunţarea rezultatelor alegerilor din SUA, dolarul american s-a depreciat uşor faţă de euro, ‘ca un semnal’ că măsurile administraţiei Obama de stimulare a economiei şi continuarea politicii de ‘quantitative easing’ vor alimenta scăderea dolarului. În continuare însă, pe parcursul zilei de miercuri 7 noiembrie, trendul a fost de întărire a monedei americane. Prin câştigarea alegerilor de către Barack Obama, pieţele ştiu de principiu la ce măsuri şi evoluţii pot spera, iar investitorii au apreciat ‘stabilitatea’. Este drept că, în acelaşi interval, din partea Uniunii Europene au venit veşti negative care au contribuit la deprecierea monedei euro, astfel încât dolarul american a fost în câştig în raport cu moneda unică, subliniază analistul.

Comisia Europeană a redus estimarea privind creşterea economiei Zonei Euro în 2013 de la 1% la 0,1% şi a prognozat noi niveluri record ale şomajului spre 12%.

‘Revizuirile au fost mari şi este foarte probabil să nu se oprească aici. Este foarte posibil ca Spania, Grecia şi Italia să înregistreze rezultate mai slabe decât cele estimate, având în vedere că încă nu au fost realizate schimbări economice fundamentale. Spania, în primul rând, este într-o lumină cel puţin neclară şi cred că va avea o scădere economică mai pronunţată decât cea estimată la 1,4%, iar în ceea ce priveşte Grecia situaţia continuă să fie pe muchie de cuţit’, apreciază Victor Safta.

Perioada următoare nu se arată a fi uşoară nici în Europa şi nici în SUA. Creşterea economică a Germaniei, cea mai puternică economie din UE a fost revizuită negativ de la 1,7% la 0,8% în 2013, iar SUA trebuie să facă faţă aşa numitei prăpăstii fiscale. Dacă democraţii şi republicanii nu ajung la un acord până la sfârşitul acestui an, atunci vor intra în vigoare o serie de reduceri bugetare şi creşteri de taxe menite să scadă deficitul public, dar cu implicaţii asupra creşterii economice încă neintrate pe un trend ferm şi sustenabil.

Firma de brokeraj Noble Securities- sucursala România este parte a grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding care deţine bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări.
Sursa: Agerpres