Pana de curent din Spania NU a fost provocată de un atac cibernetic

Guvernul de la Madrid a anunțat miercuri, 14 mai 2025, că pana de curent care a afectat Spania în data de 28 aprilie 2025 nu a fost provocată de un atac cibernetic.

„După analizarea tuturor datelor, nu a fost găsit niciun indiciu că operatorul sistemului a fost victima unui atac cibernetic.

Insist: nu există indicii potrivit cărora operatorul sistemului, Red Eléctrica Espanola (REE), a suferit un atac cibernetic”, a anunţat ministrul Tranziţiei Ecologice din Spania, Sara Aagesen, într-o audiere în Parlamentul de la Madrid.

Sara Aagesen a vorbit pe larg despre desfăşurarea evenimentelor ce au condus la această pană de curent la nivel național.

Potrivit spuselor sale, două oscilaţii puternice au fost reperate în sistemul electric în cele 30 de minute care au precedat pana de curent, mai precis la orele 12:03 şi 12:19.

După aceste oscilaţii, au avut loc trei incidente distincte la ora 12:33 şi într-un interval de 20 de secunde: primul la nivelul unei substaţii electrice în provincia Grenada, al doilea în apropiere de Badajoz şi al treilea în provincia Sevilla.

Cercetările continuă

Guvernul de la Madrid vrea să știe „cât mai repede adevărul”, dar analiza „va dura atât timp cât va fi nevoie”, a dat asigurări Sara Aagesen, criticându-i pe „cei care, încă din primele momente, ştiau deja tot ce s-a întâmplat cu o certitudine absolută”.

Eduardo Prieto, directorul de operaţiuni al REE, a dat asigurări încă de a doua zi că orice suspiciune a unui atac cibernetic asupra Spaniei a fost înlăturată, nefiind detectată „nicio intruziune” în sistemele de control al REE.

Totuși, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a cerut, prudenţă, dând asigurări că „nicio ipoteză nu a fost exclusă”.

Pana de curent din Spania a provocat pierderi de miliarde

Conform Confederației Patronale Spaniole (CEOE), impactul financiar al avariei se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro, adică 0,1% din PIB-ul țării.

Antonio Garamendi, președintele CEOE, a descris situația drept un „dezastru de proporții” și a avertizat că redresarea anumitor industrii-cheie, precum rafinăriile și sectorul metalurgic, va dura săptămâni.

Pe lângă companiile mari, lucrătorii independenți au fost și ei grav afectați.