Reprezentantul palestinian Riyad Mansour a afirmat că cei 15 membri ai Consiliului trebuie să "adopte o poziţie care să ceară Guvernului israelian să-şi înceteze activităţile şi politica de provocare şi de incitare" la violenţă.

Această solicitare intervine în contextul în care la Ierusalim a avut loc miercuri una dintre cele mai grave explozii de violenţă recente, cu un nou atac cu o maşină care a lovit mai mulţi pietoni pe Esplanada Moscheilor.

Mansour a explicat că ultimele confruntări de la Moscheea Al-Aqsa au fost provocate de "extremişti" care au pătruns în moschee, unii fără să se descalţe, ceea ce, a reamintit el, "constituie o provocare extremă".

"Ei încearcă să provoace în regiune confruntări religioase" , a afirmat reprezentantul palestinian în faţa jurnaliştilor, după o întrevedere cu ambasadorul australian, Gary Quinlan, a cărui ţară prezidează Consiliul de Securitate în această lună.

La rândul său, ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a trimis o scrisoare Consiliului, acuzându-i pe palestinieni de incitare la violenţă şi subliniind că nu există nicio condamnare din partea ONU vizând atacurile contra israelienilor.

Confruntări violente au izbucnit miercuri pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, în Ierusalimul de Est, iar forţe de ordine israeliene au intervenit pentru a dispersa manifestanţi mascaţi, a anunţat poliţia.

Incidentele s-au extins în Oraşul Vechi, în vecinătatea locului sfânt, a constatat o jurnalistă AFP aflată la faţa locului.

În apropiere de Poarta Leilor, poliţişti au tras cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene asupra mulţimii adunate, inclusiv zeci de copii care se aflau în drum către şcoli din vecinătate.

Poliţişti, mobilizaţi cu sutele în Oraşul Vechi au trecut ulterior la împingerea mulţimii în afara Esplanadei Moscheilor, ale cărei căi de acces au fost blocate.

Motivele acestui nou val de furie nu erau clare. Însă extremişti evrei au îndemnat la o prezenţa masivă, miercuri, pe Esplanadă, în semn de susţinere faţă de Yehuda Glick, reprezentant al dreptei ultranaţionaliste care militează pentru dreptul evreilor de a se ruga pe Esplanada Moscheilor. Acesta a fost rănit grav, prin împuşcare, pe 29 octombrie, la Ierusalim. Presupusul său agresor, un palestinian, a fost ucis a doua zi de către poliţişti israelieni.

Într-o atmosferă de tensiuni exacerbate, vizita anunţată de către activişti evrei pe Esplanadă este percepută de către musulmani ca o provocare suplimentară.