"Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România consideră că angajamentul Guvernului României în faţa Fondului Monetar Internaţional de a introduce coplata în sistemul sanitar este unul care contravine anunţului făcut la începutul acestui an de către Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, care aprecia că ‘România nu este pregătită pentru o trecere la un alt sistem care să cuprindă coplata’. De asemenea, această măsură contravine Legii Sănătăţii, care spune la art. 231 alineatul 2 că o astfel de decizie poate fi luată numai în urma negocierii cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale furnizorilor de servicii de sănătate şi CNAS", se arată într-un comunicat al Coaliţiei.

În opinia Coaliţiei, chiar dacă se vorbeşte despre o sumă care pare mică, această sumă este una importantă pentru o parte a populaţiei, pentru care 10 lei contează şi înseamnă renunţarea la altceva necesar, medicamente sau alimente.

Totodată, în cazul pacienţilor cronici sunt necesare mai multe internări anual, ceea ce înseamnă creşterea sumelor pentru coplată suportate de aceştia.

"Considerăm că orice formă de coplată este inoportună în acest moment pentru pacienţii din România, care au un grad mare de nemulţumire faţă de calitatea serviciilor oferite de sistemul public, fiind nevoiţi să contribuie cu medicamente şi consumabile pe perioada spitalizării. Ar fi poate mai potrivit dacă Guvernul ar anunţa mai întâi că a crescut nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare, fapt care s-ar impune cu prioritate, acestea nemaifiind actualizate din aprilie 2008. E nefiresc să propui coplata în condiţiile în care masa oferită pacienţilor în spital este insuficientă", a declarat Gheorghe Tache, preşedinte COPAC, potrivit comunicatului.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că la discuţia cu delegaţia FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca începând cu luna martie aceasta să vizeze cazurile externate.

"În ceea ce priveşte coplata, există o lege şi ea ar fi trebuit ca de anul trecut să se aplice. În urma discuţiilor cu FMI am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor – şi anume sectorul spitalicesc – numai acolo o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem", a spus Nicolăescu.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război). Cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat emis luni.

"Coplata, aşa cum fost trecută în acordul cu FMI încă din 2009, a fost amânată o perioadă, aşa cum am anunţat, s-a amânat pentru 1 ianuarie. De la 1 martie, odată cu pachetul de bază, ne-am obligat să o introducem doar pentru internări (…). Ca să fiu şi mai corect (se va achita – n.r.), la momentul externării de fapt din spital – o coplată într-o sumă modică (…) de maxim 10 lei", a afirmat Victor Ponta într-o declaraţie de presă susţinută luni la sediul Guvernului.