Evoluțiile demografice și transformările climatice ridică tot mai multe provocări pentru industria alimentară, a cărei temelie este agricultura. În aceste condiții, protejarea investiției agricole este mai mult decât o decizie de business, este o dovadă de responsabilitate socială. Domnul Nicolaie Apopi, proprietar al SC POPAGRA SRL , deține și exploatează peste 400 de hectare de teren agricol, iar preocuparea pentru riscurile agricole și-a format-o pe măsură ce afacerile sale au crescut.

1.    De când faceți agricultură și când ați încheiat prima asigurare? Ce v-a determinat determinat să vă asigurați?
Eu am început să lucrez în agricultură din anul 2000 – mai activ decât înainte, eu provenind dintr-o familie de fermieri. În perioada 2000 – 2004 am activat sub formă de persoană fizică autorizată în agricultură. Ulterior am crescut numărul de hectare, până la o suprafață de peste 400 de hectare, și în 2004 am hotărât să înființăm o societate comercială agricolă, cu obiect principal de activitate cultura cerealelor. Chiar din momentul în care am înființat această societate am fost în situația de a ne confrunta serios cu riscurile din agricultură. În 2004 au fost acele inundații din Banat, care au fost foare păguboase pentru mulți fermieri care au avut culturile în această zonă. Din păcate trebuie să recunosc că în acel an nu am fost asigurat și am resimțit puternic lipsa asigurărilor. Am fost luați prin surprindere în acea primăvară deoarece, chiar dacă nici până atunci nu eram asigurați, pagubele fuseseră de mică amploare, fapt care ne-a determinat să nu acordăm atenția cuvenită protejării prin polițe de asigurare. A fost nevoie de acel șoc, în 2004, ca să ne îndreptăm atenția către asigurări.
În perioada aceea nici nu erau foarte multe companiile care asigurau culturile agricole și nici acoperirile din contractele de asigurare nu erau foarte diversificate. Din 2004, cel puțin la noi în zonă, a crescut preocuparea pentru asigurări, în special pentru semănăturile de toamnă, în vederea acoperirii unora dintre riscurile care ne afectau pe noi, fermierii.
În primul an, în 2005, am apelat la o societate de asigurări, s-au făcut măsurătorile în câmp, am încheiat asigurările. O asigurare a culturilor este destul de complicată. Nu este ca asigurarea unei mașini pe care o fotografiezi, verifici din ce an este, îi dai o valoare de piață și ai făcut asigurarea. În agricultură asigurările implică mult mai mulți factori de luat în calcul atât la momentul asigurării, cât și pe parcurs, până la recoltarea respectivei culturi. Desigur, în primul an, fiind oarecum în necunoștință de cauză, am mers pe oferta și pe acoperirile existente, fără să negociem prea mult. Pe parcursul anilor următori am observat că, în fiecare an, este ceva de îmbunătățit, atât din punct de vedere al asigurătorului, cât și din punct de vedere al fermierului. Apar idei noi, apar riscuri la care poate nu te-ai gândit în momentul asigurării. În perioada aceea eram prea puțin informați și am abordat subiectul asigurării mai superficial, ținând cont că, până atunci, nici clima nu ne obișnuise cu foarte multe surprize neplăcute.

2.    Care sunt punctele forte ale asigurărilor încheiate? Dar puncetele slabe?
În fiecare din anii următori am găsit îmbunătățiri, atât noi, cât și asigurătorii cu care am lucrat, astfel încât contractele de asigurare încheiate să ne ofere o acoperire cât mai completă și eficientă. Au fost pași firești de evoluție, ca un fel de învățare a alfabetului asigurărilor. Dacă în primul an de asigurare ne-am interesat doar de suma pe care trebuia să o plătim pentru asigurare, în anii următori ne-am preocupat de tipurile de riscuri acoperite și de modul de gestionare a daunelor de către societatea de asigurări. Consider că este important ca, atunci când negociezi coeficienții de asigurare, să ții cont și de investiția făcută, pe care trebuie să o protejezi.
Noi am trecut, anul acesta, la un sistem de asigurare a cantității de recoltă pe hectar. Avem doi factori care intervin în asigurarea noastră: cantitatea producției la hectar și valoarea acesteia, respectiv un preț de piață mediu. Pe mine mă interesează să îmi asigur și venitul pe care îl produce un hectar. Dacă în primul an am făcut o asigurare doar pentru pragul minim al valorii de investiție, acum am luat în calcul și asigurarea venitului. În 2005 nu cunoșteam foarte multe aspecte ale unei asigurări agricole, însă anii și experiența ne-au învățat, iar azi alegem un produs de asigurare pe criterii calitative. Prefer să mă coste puțin mai mult pe hectar, dar să beneficiez oricând de disponibilitatea unui specialist din partea asigurătorului, împreună cu care să urmăresc permanent evoluția culturii. Acest tip de colaborare face ca, în final, dacă riscul se materializează și produce pierderi pe anumite parcele, procesul de despăgubire să fie mult mai rapid, mai ales când e vorba despre despăgubirea valorii estimate a producției.
După ce sunt efectuate toate inspecțiile și formalitățile necesare, despăgubirea valorii de producție se face prin comparație cu parcelele neafectate.
Un alt aspect care cred că ar trebui luat în considerare pe viitor, atât de către fermieri, cât și de către asigurători, este despăgubirea băltirilor generate de un volum mare de precipitații într-un interval scurt de timp. Vorbim de acele ploi torențiale care produc băltiri în timpul primăverii, verii, dar care sunt excluse din lista riscurilor acoperite de asigurări. Acest fenomen prezintă un risc foarte mare pentru noi, fiind o anomalie meteorologică. Știm că aici ar fi necesar și un suport legislativ, dar sperăm că noi, fermierii împreună cu asigurătorii și cu autoritățile vom găsi o modalitate de protecție și pentru acest tip de risc.

3.    Ați fost în situația de a folosi polițele de asigurare încheiate?
Până acum, noi am fost în situația de a solicita despăgubiri de la asigurător de două ori, în doi ani consecutiv, în două culturi diferite. De exemplu, în 2009 am avut o asigurare doar pentru suma cheltuită în vederea înființării culturii. În anul 2010 am asigurat tot cheltuiala pentru înființarea culturii, însă valoarea a fost mai mare. În ambii ani am avut daune, însă spre deosebire de 2009, când am avut o pagubă mai serioasă pe o anumită suprafață de teren, în 2010 paguba s-a produs pe o suprafață mult mai mare, însă diferențiat de la o parcelă la alta, între 80% pe unele și 20% pe altele. Pentru parcelele cu daună de cel puțin 80%, procedurile de despăgubire s-au finalizat pe loc, iar pentru parcelele cu o proporție mai mică a daunei, procedurile de despăgubire s-au finalizat la recoltare, prin comparație cu producția de pe parcele neafectate.

4.    Ați cumpărat produsele standard vândute de compania de asigurări, sau ați identificat, împreună cu aceștia, produsul/programul de risc potrivit afacerii Dumneavoastră? În acest context, cum ați defini profesionalismul vânzatorilor de asigurări agricole? Dar al personalului de la daune ?

Anul acesta am încheiat polițe de asigurare pentru culturile de grâu, orz pentru bere și rapiță. Consider că un punct forte al asigurărilor încheiate este posibilitatea de despăgubire la nivelul venitului potențial. În plus, doar la Groupama Asigurări am găsit acoperirea riscului de incendiu din orice cauză. Pe de altă parte, așa cum am mai amintit, un punct slab consider că este neasigurarea băltirilor, însă această acoperire nu am găsit-o la niciun asigurător. În momentul în care am studiat mai multe oferte de asigurare, la Groupama am găsit un preț competitiv și o gamă de acoperiri complexă. Nu sunt mulți care se gândesc la riscul de incendiu în momentul recoltării. În urmă cu patru ani s-a întâmplat la noi în regiune ca o combină să ia foc în timpul recoltării, provocând un incendiu care a distrus 4-5 hectare. Din informațiile mele, acest gen de eveniment a distrus suprafețe mari de culturi la nivel național.
În privința flexibilității acoperirilor nu am avut probleme, deoarece gama de acoperiri oferite de Groupama Asigurări este foarte largă. Înțelegem că există riscuri care, fie din motive legislative, fie din motive care țin de reasigurători, nu pot fi acoperite. Însă, pentru astfel de riscuri, nu am găsit protecție la nicio companie de asigurări. Însă, mai mult decât flexibilitatea în negocierea acoperirilor, apreciem disponibilitatea, profesionalismul și promptitudinea reprezentanților Groupama atunci când e nevoie. Așa cum spuneam mai devreme, de la momentul primei asigurări încheiate și până astăzi, în relația cu asigurătorii am avut de-a face atât cu persoane slab pregătite profesional, cât și cu oameni bine instruiți și experimentați. Este foarte important ca, atât persoana care negociază contractul de asigurare, cât și persoana care instrumentează și evaluează daunele, să aibă competențe profesionale solide. Acesta consider că e unul din principalele avantaje pe care Groupama le oferă.

5.    Ce recomandări aţi face celor care doresc să-şi încheie o poliţa de asigurare agricolă? Ce companie de asigurări ați recomanda?
Dacă ne referim la fermieri care fac într-adevăr agricultură cu sufletul și cu inima și își pun la bătaie toate rezervele de garanții de care dispun pentru a obține credite și pentru a investi profesional în agricultură, iar aici mă refer la a investi într-un hectar de cultură cât cere cartea și cât este necesar pentru a obține un profit maxim pe suprafață, le recomand cu sinceritate să nu o facă decât cu asigurare. E important atât pentru protecția propriei investiții, cât și pentru situațiile când vor să contracteze credite, indiferent dacă e vorba de bănci, furnizori de input-uri sau furnizori de utilaje și echipamente agricole. Chiar dacă nu sunt complet acoperit și mai există unele excluderi, totuși pun asta în balanță cu ideea de a fi total descoperit în fața manifestărilor tot mai extreme ale fenomenelor meteorologice, iar concluzia mea este că, pentru un fermier, asigurarea culturilor e obligatorie.
"Fermierilor, care fac într-adevăr agricultură cu sufletul și cu inima și își pun la bătaie toate rezervele de garanții de care dispun pentru a obține credite și pentru a investi profesional în agricultură, le recomand cu sinceritate să nu o facă decât cu asigurare."
Mergând mai departe, odată stabilită necesitatea asigurării, este foarte important să nu alegi un asigurător doar prin prisma prețului. este important să poți interacționa cu oameni competenți profesional, să beneficiezi de asistență permanentă, în caz de nevoie, pe toată durata contractului și, cel mai important, să fii despăgubit prompt și corect atunci când ai o daună. Până acum, Groupama Asigurări s-a dovedit a fi o alegere inspirată pentru noi din toate aceste puncte de vedere.
"Fermierilor, care fac într-adevăr agricultură cu sufletul și cu inima și își pun la bătaie toate rezervele de garanții de care dispun pentru a obține credite și pentru a investi profesional în agricultură, le recomand cu sinceritate să nu o facă decât cu asigurare."