Cât de sănătoase sunt roșiile din comerț? Specialiștii trag un semnal de alarmă

Jurnaliștii de la Antena 3 au decis să cumpere mai multe tipuri de roșii pentru ca mai apoi să le ducă la analize. Pentru aceste analize au fost alese roșii românești, roții de import și roșii bio. Acestea au fost cumpărate atât din piețele din Capitală, cât și din supermarket-uri.

La piață, unii producători admiteau că roșiile sunt stropite cu insecticide și că este aproape imposibil să se mai găsească roșii curate.

Roșiile au fost duse la Institutul de Cercetări Alimentare

După ce roșiile au fost cumpărate, acestea au fost duse la Institutul de Cercetări Alimentare. Un inginer în industria alimentară începe testarea roșiilor. Într-o primă etapă se îndepărtează cotorul, pentru ca ulterior să omogenizeze roșiile. Inginerul în industria alimentară spune că recipientul unde se află roșiile se agită două minute după care se vor separa la centrifugă.

Rezultatele nu sunt cele mai bune

Potrivit rezultatelor de la Institutul de cercetări Alimentare, roșiile provenite din Turcia au foarte multe insecticide. Potrivit specialiștilor, pe aceste roșii au fost descoperite trei tipuri de insecticide. Aceștia au mai spus că a fost găsit un amestec de insecticide împotriva fluturilor.

Specialiștii mai spun că în momentul în care sunt găsite combinații de insecticide, atunci producătorii au recoltat legumele înainte de termen, pentru a rezista mai bine pe rafturile magazinelor sau în piețe.

Direcția Siguranță Alimentară spune că este important să se aștepte timpul necesar pentru ca insecticidele să nu mai fie prezente pe legume, indiferent că sunt roșii sau nu. În caz contrar, insecticidele de pe legume intră în corpul omenesc.

Mai mult decât atât, Direcția Siguranță Alimentară spune că a amendat de cinci ori un comerciant care se afla pe marginea străzii, dar că a doua zi acesta era tot acolo. În acest sens, spun autoritățile, ar trebui să se intervină și legislativ pentru a putea confisca marfa.

Efectul pesticidelor

Radu Țincu, medic specialist toxicologie a explicat pentru Antena 3 că efectul toxic al pesticidelor este unul cumulativ și că alături de el se mai află și poluarea sau aditivii alimentari.

Acesta a continuat prin a preciza că efectul toxic se poate vedea foarte clar în ultimii 20 de ani la diferitele forme de cancer care au fost depisitate.

”Efectul toxic este unul cumulativ. Faptul că suntem expuși la pesticide, faptul că suntem expuși la poluarea din aerul atmosferic și faptul că suntem expuși la tot felul de aditivi alimentari.

Principalele efecte pe care le avem în ultimii 20 de ani: această creștere a incidenței diferitelor forme de cancer.”, spune medicul.

 

Sursă foto: Dreamstime