176-37242-oskar3.jpgARCA Asociaţia Română de Cosmo­nautică şi Aero­na­u­tică (ARCA), pen­tru că va lansa prima rachetă proiectată şi realizată în România. Lansarea va avea loc în luna octombrie a acestui an, de pe Marea Neagră, ARCA fiind sprijinită în operaţiune de Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară. Realizată în trei trepte, Racheta Helen este capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic. Va fi transportată în stratosferă, la 14.000 m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot la ARCA. Racheta a fost proiectată şi construită folosind fonduri exclusiv private, din sponsorizări şi donaţii, fără sprijin din partea statului.

176-37243-oskar2.jpgBCR, pentru că a fost susţi­nător unic al Festivalu­­lui Internaţional „George Enescu“, secţiunea vioară, 2009 fiind cel de-al treilea an în care instituţia financiară contribuie la eveniment în calitate de partener. Marele premiu la secţiunea vioară, în valoare de 15.000 de euro, i-a revenit lui Jaroslaw Nadrzuycki, din Polonia, locul doi (premiat cu 10.000 de euro) a fost ocupat de Shin A-Rah (Coreea), iar locul trei (5.000 de euro), de Palitsyna Nadezda, din Rusia. Toate premiile au fost asigurate de către BCR. Banca este şi susţinător al tinerelor talente la toate evenimentele ce se vor organiza, până pe 20 septembrie, în Piaţa Festivalului „George Enescu“.

176-37244-oskar1.jpgBlue Air, companie aviatică având capital românesc, pentru câştiga­rea premiului de excelenţă „Mă­rul de Aur“,  atribuit de că­tre Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET). Premiul se acordă anual unei atracţii, destinaţii turistice sau unei persoane, ca recunoaştere a eforturilor desfăşurate în vederea promovării turismului. Este pentru prima dată când FIJET atribuie premiul unei companii, tot o premieră fiind şi acordarea, în acelaşi an, a trei distincţii pentru destinaţii/persoane din aceiaşi ţără, alături de Blue Air fiind premiate Zona Ecoturistică Mărginimea Sibiului şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.