75-7697-oskar5.jpgMGV Distri-Hiper, operatorul hipermarketurilor Auchan în România, pentru că a deschis la Piteşti al treilea hipermarket al reţelei din România, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. Magazinul va avea o suprafaţă de vânzare de 10.000 de metri pătraţi. Auchan mai deţine magazine în Bucureşti şi Târgu-Mureş. Grupul francez are o participaţie de 29% în MGV Distri-Hiper, restul acţiunilor fiind controlate de parteneri români. Anul trecut, compania a raportat venituri de 19 milioane euro şi pierderi de patru milioane euro.

75-7698-oskar4.jpgHutchinson, producător francez de subansamble din cauciuc, parte a grupului Total, pentru că a deschis în localitatea Cristianu (jud. Braşov) o nouă fabrică, cu o investiţie de şapte milioane de euro. Fabrica va furniza componente din cauciuc pentru etanşeizare şi antivibraţie pentru companiile Automobile Dacia-Renault, Ford, BMW, Peugeot, Behr şi Bosch. Hutchinson este specializată în producţia de componente din cauciuc pentru etanşeizare de precizie, antivibraţie şi transfer de fluide. În 2006, producătorul a raportat vânzări de 2,9 miliarde euro.

75-7699-oskar3.jpgLafarge Agregate Betoane, divizie a grupului Lafarge România, pentru că a investit două milioane de euro într-o staţie de betoane şi în utilajele necesare funcţionării acesteia, la Iaşi. Investiţia va determina dublarea capacităţilor de producţie şi de transport ale companiei în Iaşi. Profitul net al Lafarge Agregate Betoane s-a majorat de aproape patru ori în 2006 faţă de 2005, la 9,4 milioane de lei. Grupul Lafarge a înregistrat anul trecut, în România, o cifră de afaceri de 275 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de nivelul din 2005.

75-7700-oskar2.jpgCaja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona (La Caixa), instituţie spaniolă de credit, pentru că a inaugurat prima sa sucursală din România. Aceasta este înregistrată ca sucursală a unei instituţii de credit dintr-un stat membru al UE. La Caixa este cea mai mare bancă de economii din Europa şi al treilea grup financiar din Spania, cu active de 239 de miliarde de euro şi 10,4 milioane de clienţi. În 2006, grupul a obţinut un profit de trei miliarde de euro.

75-7701-oskar1.jpgFlorian Bichir, senior editor al cotidianului „Evenimentul zilei“, pentru că şi-a lansat a doua sa carte, intitulată „Polemici Ortodoxe“. Volumul a fost publicat de Editura Agnos. Născut în 1973, Florian Bichir este licenţiat în filologie şi teologie ortodoxă. Are un titlu de master în comunicare şi este doctorand în teologie. Este ziarist din 1990, şi din 1997 lucrează la „Evenimentul zilei“. A mai publicat volumul „Reporter în tărâmul minunilor. 25 de popasuri mărturisitoare“ (Editura Lumea Credinţei, 2006).