Potrivit NzHerald, adjunctul ministrului securității de stat, Dong Jingwei, ar fi plecat, în secret, din Hong Kong către SUA, pe 10 februarie 2021, potrivit informațiilor de pe site-urile chineze și pe Twitter. El a călătorit alături de fiica sa, Dong Yang.

Secretul COVID

Conform surselor citate, Jingwei ar fi transmis informații importante despre Laboratorul de Virologie din Wuhan, ca parte a teoriei care prinde tot mai mult teren, privind scăparea virusului din acest laborator.

Dong a deținut funcția de șef al contraspionajului din cadrul Ministerului Securității Statului din China, cunoscut și sub numele de Guoanbu.

Acuzaţii grave din SUA

Mai mult, se spune că probele aduse de el ar fi declanșat chiar întoarcerea cu 180 de grade a președintelui Joe Biden, care nu exclude acum teza scăpării virusului dintr-un laborator. După cum se știe, președintele SUA a anunțat la sfârșitul lunii mai că vrea o nouă investigație a originilor Covid-19.

Informațiile oferite de oficialul chinez includ studii clinice patogene timpurii asupra virusului, modele de răspândire și distrugere a Covid-19 și înregistrări financiare care detaliază organizațiile și guvernele care au finanțat cercetarea chinezilor de la Wuhan. El ar putea deține și informații despre numele spionilor chinezi care lucrează în SUA și despre modul în care guvernul de la Beijing a obținut acces la un sistem de comunicații CIA.

Un fost oficial chinez din ministerul de Externe, dr. Han Lianchao, care a părăsit China după masacrul din Piața Tiananmen, din 1989, a scris într-un tweet recent, că, dacă este adevărat că Dong a fugit, „este, într-adevăr o mare bombă”.

De asemenea, el ar fi distribuit o fotografie a lui Dong, susținând că a fost văzut ultima dată în public în septembrie 2020. De atunci, fotografia a fost eliminată din motorul de căutare chinez Baidu.

Odată cu tensiunile tot mai mari între SUA și China, s-au multiplicat și zvonurile false despre dezertori chinezi. Așa cum a fost cea privindu-l pe omul de știință Shi Zhengli, care ar fi schimbat taberele.

La misterul fugii oficialului chinez se adaugă și informații recent din China, conform cărora Dong a găzduit o întâlnire pe teme de securitate națională, pe 18 iunie, pentru a prinde „spioni și trădători”.

Cu toate acestea, nu s-a publicat nici măcar o fotografie a acestuia la întâlnire, stârnind îndoieli legate de prezența sa. „Dacă #DongJingwei nu a fugit din China, de ce nu ni-l arată Beijingul,” a comentat un utilizator de internet.