Tipuri de orhidee precum Phalaenopsis se găsesc în majoritatea florăriilor. Este o orhidee ușor de întreținut mai ales pentru începători.

Dacă luați orhideea de la o seră sau din florărie, întrebați care sunt nevoile sale specifice.

Orhideele vor înflori cel puțin o dată pe an

Cu o îngrijire adecvată, orhideele vor înflori cel puțin o dată pe an, de obicei iarna și vor ține până la primăvară sau la începutul verii. Odată ce înfloresc, înflorirea poate dura patru luni sau mai mult.

Deși multe specii de orhidee vor înflori cel mai bine atunci când sunt plantate în ghiveci, vine un moment în care lipsa totală de spațiu, hrana și spațiul pentru apă încep să afecteze sănătatea generală a plantei. Prin urmare, merită să știți cum să mutați orhideea în alt ghiveci. Iată ce vă recomandă site-ul Homes and Gardens.

Puteți fie să transplantați orhideea într-un ghiveci mai mare, fie să împărțiți planta-mamă în secțiuni mai mici.

1. Când se schimbă ghiveciul

Înainte de toate, trebuie să știți că transbordarea plantei se face doar în perioadele în care orhideea nu are flori. Dacă vreți să o mutați în alt vas, trebuie să așteptați să i se ofilească florile și să înceapă să dea frunze sau rădăcini noi.

Primul semnal că orhideea are nevoie de un ghiveci mai încăpător este umplerea vasului în întregime cu rădăcini, dar și ieșirea apei prin găurile de scurgere ale vasului. Acest lucru duce la pierderea stabilității plantei, așa că este momentul pentru un vas mai încăpător.

2. Înmuiați bine pământul

Alegeți un vas cu diametrul cu doar 1-2 cm mai mare decât precedentul. Un vas prea mare nu va face decât să întârzie foarte mult următoarea înflorire a plantei. Udați orhideea cât mai bine înainte de a începe să o mutați.

Așa o veți desprinde mai ușor din ghiveciul actual. Dacă rădăcinile sunt lipite de recipient, desprindeți-le ușor, trecând ușor un cuțit sterilizat pe dedesubt.

Examinați rădăcinile și tăiați-le pe cele care sunt moarte sau putrezite. Apoi îndepărtați cu grijă toate frunzele moarte, asigurându-vă că nu deteriorați niciun țesut viu.

3. Alegeți cu grijă ghiveciul

Un factor important în menținerea orhideelor sănătoase este alegerea ghiveciului potrivit.

De obicei, orhideele au nevoie de ghivece care permit circulația aerului, realizate din plastic transparent sau din alte materiale precum teracota. În natură, rădăcinile orhideei sunt expuse la soare, iar vasele din plastic imită aceste condiții de mediu.

În plus, țineți cont că e nevoie de un ghiveci cu găuri de drenaj, care vor permite scurgerea rapidă a apei. Rădăcinile nu rămân în contact cu apa prea mult timp și astfel se evită putrezirea acestora.

4. Verificați bine rădăcinile

După scoaterea plantei din ghiveci, verificați rădăcinile.

Holly Crossley, expertă în plante de apartament, spune că nu este nevoie să despărțim fiecare floare din planta de orhidee.

„Puteți lăsa un pâlc mai mare pentru a continua să crească și să înflorească, pentru că cel mici le ajung din urmă”, spune ea.

Puteți face mare parte din această operațiune manual, dar dacă vreți să utilizați un cuțit sau o foarfecă de tăiat, asigurați-vă că sunt curate și ascuțite înainte de a începe. Aruncați toate acele porțiuni ale rădăcinii care sunt moarte sau pe moarte.

Pseudobulbul mărit (un organ de stocare derivat din partea unei tulpini între două noduri de frunze) de la baza frunzelor generează hrană și stochează apă și va funcționa chiar și fără frunze atașate.