Se întâmplă în fiecare noapte, începând cu ora 22

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că au început tratamentele pentru combaterea țânțarilor în București, desfășurate de Compania Municipală Eco Igienizare. Aceste tratamente, conform declarațiilor primarului, nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor.

Potrivit informațiilor furnizate de primarul general pe pagina sa de Facebook duminică, tratamentele vor avea loc zilnic, în intervalul orar 22.00 – 5.00, pe întreg teritoriul orașului, luând în considerare și condițiile meteorologice. În plus, în fiecare seară de joi, tratamentele vor fi realizate în toate parcurile din București.

„Compania Municipală Eco Igienizare a demarat primul tratament din cele 14 prevăzute anul acesta în Programului Unitar de Acțiune aprobat de CGMB. Tratamentele se vor desfășura zilnic, în intervalul orar 22.00 – 5.00, pe întreg teritoriul Capitalei, în funcție de condițiile meteorologice, iar în fiecare seară de joi au loc în toate parcurile din București”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

tratament tantari
SURSA FOTO: Facebook – Nicușor Dan

Nicușor Dan a precizat că vor fi vizate diverse zone ale orașului, printre care spațiile verzi de pe aliniamentele stradale, parcurile, terenurile de agrement, cimitirele, terenurile instituțiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice și de reședință, precum și terenurile aferente imobilelor cu spații destinate locuințelor colective.

Edilul a subliniat că produsele folosite în cadrul tratamentelor sunt avizate de Ministerul Sănătății și nu pun în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor în concentrația utilizată. Pentru sesizări sau reclamații legate de apariția oricăror focare de infestare în Capitală, cetățenii pot contacta Dispeceratul non-stop al Companiei Municipale Eco Igienizare la numărul de telefon 0752.041.898 sau pot trimite un e-mail la adresa sesizari@cmeib.ro.

Semnal de alarmă privind bolile transmise de țânțari

Oamenii de știință avertizează că peste jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de țânțari până la sfârșitul secolului. Este vorba despre boli precum malaria și febra dengue.

Potrivit experților, creșterea temperaturilor permite țânțarilor purtători de boli să se extindă în zonele mai reci ale Europei și în alte regiuni, unde populațiile sunt mai puțin pregătite pentru aceste amenințări.

La nivel global, numărul cazurilor de febră dengue a crescut de opt ori în ultimele două decenii, ajungând la peste cinci milioane în 2019. În Europa, țânțarii purtători de virus dengue au fost observați în 13 țări începând cu anul 2000, iar în 2023 au fost raportate focare locale de boală în Franța, Italia și Spania.