Instituţiile funcţionează şi dacă există riscul ca vreunul dintre conducători să fi fost contaminat cu COVID-19, a precizat, vineri, premierul interimar, Ludovic Orban, subliniind că un reprezentant al unei astfel de instituţii va participa cu siguranţă la reuniunile Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care liderii PNL, printre care şi Ludovic Orban, vor intra în izolare, după ce senatorul de Constanţa Vergil Chiţac a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19, potrivit Agerpres. Ludovic Orban a fost testat îm cursul zilei de vineri.

“Diagnostic rapid, dacă există un ministru diagnosticat pozitiv, evident, ancheta epidemiologică cu persoane cu care a intrat în contact. Cu siguranţă, persoana care a fost cea mai puţin expusă din instituţia care este reprezentantă va participa la reuniunile Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Instituţiile funcţionează indiferent dacă există riscul ca vreunul dintre conducătorii instituţiei să fi fost contaminat şi indiferent dacă va fi diagnosticat pozitiv. Deci, toţi reprezentanţii Guvernului îşi fac datoria, iau toate deciziile şi măsurile care se impun pentru că trebuie asigurată funcţionalitatea integrală a dispozitivului de luptă împotriva coronavirusului”, a declarat Orban la Parlament.

Miniştrii pot gestiona situaţia

“Trebuie neapărat să intru în contact cu persoane care să dea dispoziţiile necesare în diferite situaţii care apar? Există instrumentele necesare pentru a comunica cu oricine, pentru a transmite orice dispoziţie, pentru a lua orice măsură şi pentru a semna orice decizie. (…) Este aproape funcţional mecanismul electronic, soft-ul, care ne permite organizarea şedinţelor de guvern online”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă îi este teamă că este infectat cu coronavirus, Orban a spus: “Mi-e teamă să nu fie infectaţi alţii. În ceea ce mă priveşte, garantez că, indiferent care va fi diagnosticul, eu îmi îndeplinesc atribuţiile cu conştiinciozitate, devotament şi spirit de sacrificiu”.

Referindu-se la jurnaliştii prezenţi vineri la Parlament, Orban a afirmat că nu există risc de contaminare, pentru că “a păstrat distanţa necesară”.

Situația se agravează. Jurnaliștii au scăpat?!

“Sunteţi la o distanţă corespunzătoare şi nu există risc să vă contaminez. Şi oricum, dacă ar fi existat acest risc şi dacă eu aş fi purtător al coronavirusului, am avut destule ocazii să fim la distanţe şi mai mici”, a arătat liderul PNL.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a precizat, la rândul său, că faza de maximă contagiozitate este la pacienţii simptomatici.

El a adăugat că vor fi testaţi toţi contacţii direcţi cu senatorul Vergil Chiţac, iar miniştrii prezenţi la şedinţa conducerii PNL vor fi testaţi vineri.

“Stabilim un moment T0 cu testele care au cea mai mare fiabilitate. (…) Situaţia este sub control, echipele medicale au acest tratament inovativ, niciun pacient nu s-a pierdut până acum. Este o infecţie virală, trebuie să ne obişnuim să trăim cu ea în cotidian până la apariţia vaccinului”, a spus Costache.