Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în direct într-o emisiune televizată, că își doreste majorarea alocațiilor pentru copii, dar că această majorare trebuie efectuată într-un mod sustenabil.

Am gândit bugetul extrem de cumpănit, nu putem accepta așa ceva.

Autonomia locală

Pe Sănătate, cheltuielile au crescut, în comparație cu bugetul făcut de PSD. A fost nevoie de acest lucru, pentru că nu existau bani și nu se puteau face plăți către Casa de Sănătate.

”Resping ideea că a fost scăzut bugetul pe Educație. Am luat decizia de a întări autonomia locală și de a crește cu 3% alocarea din bugetele locale”, a spus Ludovic Orban, la Digi 24 Tv.

De asemenea, le-am tăiat 50% din cheltuielile sociale, tocmai ca bugetele locale să poată fi folosite și în Educație.

Sindicaliștii acuză

Trebuie precizat că reprezentanții sindicatelor din Sănătate au acuzat guvernul liberal că bugetul acordat în 2020 scade cu aproape 23%.

Astfel, în condițiile în care toate țările europene alocă resurse mai mari pentru sănătate, Romaânia, deși se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la alocații bugetare pentru sănătate, scade bugetul dramatic, cu aproape 23%, bugetul pentru anul 2020.

Indiferent de unde vor fi tăiați acești bani, va fi afectat tot sistemul, indiferent că este vorba de medicamente, de programe naționale de investiții sau de drepturile salariale ale angajaților. Niciuna dintre variante nu este convenabilă, arată reprezentanții Sanitas.