Orange România şi Vodafone România vor continua să investească în reţeaua 3G şi vor testa aceste servicii şi în banda de frecvenţe radio de 900 MHz, folosită pentru servicii de generaţia a doua, după ce ANCOM va publica o decizie în acest sens.

„Avem deja pregătite două locaţii unde vom face testele respective. După ce autoritatea de reglementare va publica decizia privind armonizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio, Orange România va începe testarea serviciilor 3G (comunicaţii din generaţia a treia – n.r.) în banda de frecvenţe de 900 MHz”, a declarat, marţi, directorul de marketing al operatorului, Dorin Odiaţiu.

Directorul de strategie comercială Vodafone România, Valentin Ştefan, a spus că operatorul este interesat să testeze servicii 3G în banda de frecvenţe de 900 MHz, fără a da însă mai multe detalii.

La rândul său, Gabriel Ioniţă, director în cadrul Cosmote România, a spus că prioritatea operatorului este integrarea operaţiunilor Telemobil şi utilizarea licenţei 3G pe care acesta din urmă o deţine. La începutul lunii noiembrie, grupul elen Cosmote a anunţat că a finalizat preluarea acţiunilor Telemobil, operatorul reţelei de telefonie mobilă Zapp.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat, la 1 septembrie, spre consultare publică, proiectul de decizie privind armonizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz şi 1805-1842,5 MHz.

„Conform proiectului, operatorii care deţin aceste benzi prin licenţă vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia şi de transmisiuni de date”, se preciza în comunicatul ANCOM difuzat la acea vreme. Caracteristicile de propagare ale acestor benzi de frecvenţe permit acoperirea unor suprafeţe mai mari în raport cu benzile de frecvenţe mai înalte, fiind în măsură să asigure o acoperire adecvată a zonelor mai puţin populate şi a zonelor rurale.

SURSA: Mediafax