Oficialul francez de la Palatul Elysee, a explicat că, momentan, nicio țară europeană nu refuză excluderea Rusiei din sistem internaţional de plăţi SWIFT, însă acesta a adăugat că discuțiile pe acest subiect sunt în desfășurare, potrivit Reuters.

De asemenea, Ministerul de Externe din Germania a declarat că Berlinul este pregătit pentru o „limitare ţintită” a accesului Rusiei la SWIFT, precizează AFP.

„Lucrăm de urgență la modul în care să limităm daunele colaterale ale decuplajului de la SWIFT, astfel încât să afecteze persoanele potrivite. Ceea ce avem nevoie este o restricție țintită și funcțională a SWIFT”, au declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, și Robert Habeck, ministrul german al Economiei, într-un comunicat de presă.

Germania refuză excluderea Rusiei din SWIFT

În prezent, Germania încă analizează atent excluderea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, autoritățile germane fiind îngrijorate pentru aprovizionarea sa cu gaz natural şi cărbune rusesc.

Ministrul Finanţelor din Germania, Christian Lindner, susține că suspendarea Rusiei din Swift „ar însemna că există un risc ridicat ca Germania să nu mai fie aprovizionată cu gaz, cu materii prime din Rusia.”

De asemenea, Berlinul susține că sancțiunea respectivă ar fi ineficientă întrucât Rusia are legături puternice cu China.

„Mă tem că Putin a stabilit de mult timp o alternativă la acest sistem Swift”, a adăugat Christian Lindner.

Reamintim că, anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a etichetat gândirea Germaniei drept „egoism concret.”

„Am venit aici, la cancelarul Olaf Scholz, pentru a le zdruncina conştiinţa, pentru a zdruncina conştiinţa Germaniei”, a spus Mateusz Morawiecki.

Germania, despre oprirea SWIFT: Ar avea efecte puternice asupra firmelor germane

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a explicat că procesul de excludere a Rusiei din SWIFT este unul sinuos, dificil de realizat din punct de vedere tehnic. În plus, excluderea ar avea un impact uriaş asupra tranzacţiilor pentru Germania şi companiile germane din Rusia, a adăugat acesta.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte puternice şi asupra transferurilor de plăţi în Germania, precum şi pentru firmele germane, în tranzacţiile cu Rusia”, a declarat Steffen Hebestreit.

La Summitul Uniunii Europene de vineri dimineaţă, ar mai fi fost şi alte țări europene care au ezitat să impună sancțiunea respectivă împotriva Rusiei.

„Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a indicat Steffen Hebestreit.