Primele opt depozite au fost licenţiate de Ministerul Agriculturii pentru a putea intra în Programul „Primul Siloz”. Capacitatea de stocare a celor opt unităţi este de 185.620 de tone, în condiţiile în care producţia de cereale a României este de aproximativ 15 milioane de tone.

Cele opt depozite au fost selectate dintre cele 270 de socilitări depuse până la data-limită de 5 august. Cererile aveau în vedere licenţierea unor unităţi de stocare cu o capacitate totală de 5,35 milioane de tone, din care silozurile reprezintă 3,26 milioane de tone, iar magaziile 2,09 milioane de tone. Depozitele licenţiate aparţin firmelor Boromir Prod (două licenţe), Marsat, Agrinvest, Râmnicomb, Standard Investment, Intercereal şi Uniconfex.

Procesul de licenţiere continuă

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că procesul de licenţiere continuă în fiecare miercuri, rapoartele de audit din teritoriu fiind analizate la comisia constituită în cadrul MAPDR.

„Am reuşit, după 9 ani de eforturi, să înmânăm primele licenţe. Încercări am avut în toată perioada aceasta. Noi considerăm acest moment ca fiind important, pentru că schimbă într-un fel relaţia dintre producător şi comerciant, dându-i posibilitatea producătorului să îşi depoziteze marfa, să obţină un certificat de garantare, să poată să-l utilizeze, să însămânţeze cultura de toamnă, şi, sigur, circuitul pe care îl parcurge producţia e un circuit care ne dă şi nouă siguranţa că marfa e păstrată în condiţii bune. Există şi o evidenţă, până la urmă, a ceea ce avem în depozite”, a spus Sârbu.

Şapte bănci sunt interesate să acorde credite garantate

Ilie Sârbu a precizat că sunt şase bănci interesate să acorde credite pe baza certificatelor de depozit, iar potrivit preşedintelui Fondului de Garantare a Creditului Rural, Veronica Toncea, printre acestea se numără BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank şi Alpha Bank.

„Deja băncile lucrează la produse pe baza acestor certificate de depozit. Urmează ca bursa să facă o procedură pentru a fi listate aceste certificate de depozit, de aşa manieră încât să nu execute seminţele, ci să poată valorifica certificatele”, a declarat Veronica Toncea pentru capital.ro. Ea a precizat că băncile vor avea propriile reguli în ceea ce priveşte stabilirea cuantumului creditelor acordate fermierilor în funcţie de valoarea certificatelor de depozit. Toncea estimează că, în medie, vor fi acordate credite reprezentând 50% din valoarea certificatelor de depozit obţinute de fermieri.

„Primul Siloz” asigură creditare garantată de stat

Prin programul „Primul Siloz”, fermierii pot depozita grâul sau alte cereale în silozuri licenţiate, pentru care primesc un certificat de depozit, asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Pe baza certificatului, agricultorii pot beneficia de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici, şi pot să efectueze lucrările de toamnă cu creditele obţinute.

Disponibilităţile financiare ale schemei de garantare a certificatelor de depozit sunt constituite din suma de 42 de milioane de lei, alocată de la bugetul de stat, prin capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural, cote plătite de depozitarii licenţiaţi, reprezentând 0,5% din valoarea seminţelor de consum depozitate şi dobânzi încasate la depozitele constituite de Fond.

Producţia de grâu a României a fost anul trecut de 7 milioane de tone. În acest an, recolta ar putea scădea la circa 4 milioane de tone, din cauza secetei, potrivit estimărilor Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, spune că depozitele care pot fi utilizate pentru stocarea cerealelor în România au o capacitate totală de circa 10 milioane de tone, iar dintre acestea vor fi autorizate prin programul „Primul Siloz” unităţi cu o capacitate de circa 6 milioane de tone.