Statuia Lupoaicei, copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, dăruită de muncipalitatea Romei bucureştenilor, va fi mutată din Piaţa Romană în faţa magazinului Bucureşti, în urma unei discuţii cu ambasadorul Italiei, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Este păcat ca această statuie să stea acolo. Nici nu poate fi văzută. Ca s-o admiri din maşină rişti un accident. Am discutat şi cu ambasadorul Italiei în Bucureşti şi el m-a rugat să îi găsim un loc de unde poate fi admirată mai bine. Am ales esplanada din faţa magazinului Bucureşti. Este de fapt Centrul Istoric. Acolo ar fi locul ei”, a explicat Sorin Oprescu.

Donată bucureştenilor în 1906, statuia a fost mai întâi amplasată în Parcul Carol

Statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina) a fost donată bucureştenilor în 1906. Datele arată că atunci, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României şi a 1.800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, municipalitatea Romei a dăruit bucureştenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, care o reprezenta pe legendara lupoaică, cea care i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim.

Iniţial, statuia a fost aşezată pe un piedestal din piatră ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul şi Poporul Roman), ea fiind amplasată mai întâi în incinta „Arenelor Romane” din Parcul Carol I (la 7 septembrie 1906), apoi (în 1908) în Piaţa Sfântul Gheorghe (care atunci se numea Piaţa Romei).

În anul 1931 a fost mutată pe Dealul Mitropoliei, în anul 1965 în mijlocul părculeţului din Piaţa Dorobanţi. Pentru mai multă siguranţă, în anul 1997 statuia a fost mutată în Piaţa Romană, unde se află şi în prezent.

Statuia din Roma, realizată în jurul anului 1.300 d. Hr.

„Lupa Capitolina”, statuia-simbol a Romei, simbolizează originile legendare şi puterea Romei. Statuia din Roma a fost realizată în jurul anului 1.300 d.Hr. Data realizării statuii a fost stabilită în urma unei analize cu carbon. Despre figurile lui Romulus şi Remus se spunea deja că au fost adăugate statuii în secolul al XV-lea.

Într-un articol publicat de cotidianul italian „La Repubblica” pe prima pagină, profesorul Adriano La Regina a precizat că au fost efectuate 20 de teste pe statuia „Lupa Capitolina”, la Universitatea din Salerno. El a adăugat că rezultatele testului dau indicii extrem de precise cu privire la faptul că statuia a fost realizată în secolul al XII-lea.