Articolul este preluat de pe site-ul lacoltulstrazii.ro

Îți faci repede un calcul: nașterea la privat te costă pe la 6-7.000 de lei, poate un pic mai mult dacă iei servicii opționale. Decontezi la fondul de sănătate (că doar ambii părinți au plătit contribuții!) cam jumătate (3.300 lei). Dacă te-ai duce „la stat”, cu șpăgile de la portar și infirmieră până la asistente și doctori (mâna întâi, a doua, a șaptea, anestezist, cine mai stă să îi numere?), la care se adaugă costul medicamentelor, cam tot acolo ajungi. Și ajungi acolo pentru că ei știu că ai un venit peste medie și tu nu te pricepi să te descurci în jungla socială, deci te vor jumuli corespunzător. În schimb, serviciile nu se compară. Decizia rațională este clară: mergem la privat, plătim cinstit, suntem tratați corect, în fond pentru asta muncim.

Dar dacă ți-ai făcut un astfel de plan, e momentul să te grăbești. Între timp a venit la putere partidul „liberal” și un ministru „liberal”, Eugen Nicolaescu, a fost numit la sănătate. Confruntat cu furtul și lipsa de eficiență din sistemul public, Nicolaescu a găsit soluția: nu schimbăm nimic, nu privatizăm, nu reformăm, turnăm și mai mulți bani în gaura neagră a spitalelor „de stat”, bani pe care îi luăm de la privați! De la 1 martie CNAS nu va mai deconta servicii către spitale private. Sub acest anunț sec se ascunde exact distrugerea raționamentului de mai sus. Nașterea la privat va fi plătită integral de client – și nu doar nașterea, orice alte servicii.

Citiţi şi: Şpaga de la stat dublează generația născută "la privat"
Această măsură, spune ministrul, mută cam 10% din banii asigurărilor de sănătate de la privat la stat, dând o gură de oxigen sistemului public. Probabil că după șase luni vom fi fix în situația din care am plecat, adică banii în plus vor fi dispărut în meandrele concretului. Măsura lovește direct în clasa de mijloc din România, adică în cei care își permit să meargă la o clinică privată, combinând decontarea de la fondul de sănătate cu co-plata din buzunarul propriu. Pentru ei, serviciile clinicilor private vor costa dublu.

Sursa: lacoltulstrazii.ro