Terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis este unul dintre cele mai importante proiecte energetice din ultimii ani, cu importanță deosebită pentru Grecia, Bulgaria și regiune, materializarea sa contribuind la diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport din sud-estul Europei, îmbunătățind gradul de securitate energetică și competiția regională și sprijinind crearea unui hub regional de gaze naturale.

Participarea Bulgartransgaz în acest proiect a fost susținută de domnii Kyriakos Mitsotakis, Prim Ministrul Greciei și Boyko Borisov, Prim Ministrul Bulgariei, în cadrul ceremoniei de semnare a documentelor necesare, care a avut loc anul trecut, în august.

Proiect cu o amplasare strategică

Proiectul este amplasat strategic la intersecția dintre coridorul vertical și cel sudic de gaze oferind acces la gaze naturale lichefiate piețelor din Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Macedonia de Nord și mai departe către Moldova și Ucraina.

Mai mult, terminalul completează dezvoltarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria (IGB), a cărui viabilitate o sprijină, funcționând, în egală măsură, în armonie cu infrastructura energetică din regiune, precum și cu cea nouă, strategică, cum e cazul conductei trans-adriatice TAP, a interconectorului dintre Bulgaria și Serbia și a proiectelor de extindere a capacităților de depozitare subterane din sud-estul Europei.

UE a inclus proiectul pe lista de Proiecte Europene de Interes Comun

Proiectul se bucură de sprijinul pe termen lung oferit de Guvernele Greciei și Bulgariei, dar și de Uniunea Europeană, fiind inclus în lista de Proiecte Europene de Interes Comun (PCI – conform Regulamentului nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului European) încă din 2013.
Participarea Bulgartransgaz, companie deținută de statul bulgar, în Gastrade este o dovadă puternică a profilului regional al proiectului, fiind un catalizator pentru integrarea piețelor de gaz din sud-estul Europei și asigurând lichiditate în materie de energie și pluralism la nivelul regiunii.

Terminalul cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU) cu o capacitate de stocare gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi și o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an. Unitatea plutitoare va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis și va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri.

Proiectul va deveni operațional din anul 2023.