"În ciuda eforturilor riguroase, nu am reuşit să schimbăm situaţia. Principalele motive sunt declinul dramatic al pieţei auto europene şi supracapacitatea întregii industrii auto din Europa", se arată în declaraţia Opel. În iunie GM a lansat prima dată posibilitatea închiderii fabricii de la Bochum, aceasta urmând să fie prima uzină auto din Germania care va fi închisă după cel de al doilea război mondial.

Producătorul auto american General Motors a anunţat în octombrie că în acest an are de gând să elimine 2.600 de noi locuri de muncă, iar între 2013 şi 2015 şi-a propus să-şi reducă cu 500 milioane costurile fixe în Europa, pentru a putea ajunge la un punct de echilibru în regiune la mijlocul deceniului. Aproximativ 2.300 de angajaţi ai diviziei europene a GM au părăsit deja grupul de la începutul anului.

Grupul american se aşteaptă ca în 2012 să înregistreze pierderi de 1,5 până la 1,8 miliarde de dolari în Europa. Pentru a reduce costurile, GM are de gând ca în 2013 să reducă, de la trei la două, numărul de schimburi la uzina Opel de la Eisenach, Germania.

În trimestrul al treilea al acestui an profitul GM a scăzut cu 12% în ritm anual până la 1,5 miliarde de dolari. GM a avut performanţe solide la nivel global,"cu excepţia Europei", a declarat directorul financiar al General Motor, Dan Ammann.

GM a înregistrat pierderi de 478 milioane de dolari în Europa în trimestrul al treilea, iar cumulat în perioada care a trecut din 1999 şi până în prezent grupul american a pierdut 17,3 miliarde de dolari în Europa.
Sursa: Agerpres