"În interesul menţinerii echilibrului pe piaţă, conferinţa a decis să menţină nivelul actual de producţie de 30 de milioane de barili pe zi’, se arată într-un comunicat de presă al OPEC difuzat la sfârşitul celei de-a 164-a reuniuni ministeriale a organizaţiei. Pentru statele membre OPEC ‘cea mai mare provocare pentru piaţa mondială a petrolului în 2014 o constituie incertitudinea cu privire la economia mondială, în condiţiile în care fragilitatea zonei euro rămâne o sursă de îngrijorare", se mai arată în comunicat.

Decizia OPEC de a menţine plafonul oficial de producţie la nivelul la care a rămas nemodificat din luna decembrie 2011 nu constituie o surpriză în condiţiile în care ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, a apreciat că piaţa petrolului este în prezent în cea mai bună situaţie iar preţul actual al barilului de petrol este unul adecvat.

De asemenea, cartelul a decis să-l reconfirme în funcţia de secretar general pe libianul Abdallah el-Badri pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 ianuarie 2014. În urmă cu un an, miniştrii OPEC au optat tot pentru o prelungire a mandatului libianului, care ocupă postul de secretar general al OPEC de la 1 ianuarie 2007, în lipsa unui acord între Arabia saudită, Iran şi Irak care îşi susţin fiecare propriul candidat.