ONU avertizează că ne apropiem de o catastrofă climatică ireversibilă care va submina viitorul planetei

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția), secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a atras atenția asupra schimbărilor climatice dezastruoase cu care ne-am putea confrunta în viitorul apropiat și care ar putea submina viitorul planetei noastre.

„Astăzi suntem foarte aproape de punctul de cotitură care va face catastrofa ireversibilă. Flirtăm cu dezastrul climatic. Suntem în pragul unor schimbări ireversibile care ar submina viitorul planetei. În privinţa climei lipseşte sentimenul de urgenţă, iar noi avem doar o singură planetă de folosit.

Consecinţele vor fi devastatoare: diferite părţi ale planetei noastre vor fi nelocuibile şi pentru mulţi, aceasta este o condamnare la moarte. Astăzi, producătorii de combustibili fosili şi susţinătorii lor continuă să lupte pentru a extinde producţia, ştiind foarte bine că modelul lor de afaceri nu este compatibil cu supravieţuirea umană.

Această nebunie aparţine science-fiction-ului, cu toate că ştim că prăbuşirea ecosistemului este un fapt demostrat ştiinţific”, a precizat Antonio Guterres, în cadrul discursului său rostit la Forumul de la Davos.

Acesta a avertizat că „unii giganţi petrolieri au povestit o mare minciună” vorbind despre încălzirea globală. Anunțul său a fost făcut la câteva zile după ce a fost publicat un studiu care cuprindea datele pe care le avea Exxon Mobil (corporație multinațională americană de petrol și gaze) în urmă cu 40 de ani vizavi de acest risc.

„Unii producători de combustibili fosili erau foarte conştienţi deja din anii 1970 că produsul lor emblematic va arde planeta, dar, la fel ca şi industria tutunului, au ignorat ştiinţa”, a explicat secretarul general al ONU.

Antonio Guterres crede că ne aflăm în cea mai proastă situaţie pe care am văzut-o în viaţa sa din punct de vedere geopolitic

Din punctul lui de vedere, „cei responsabili trebuie să fie urmăriţi penal” aşa cum s-a întâmplat și cu companiile de tutun, referindu-se la cele 246 de miliarde de dolari americani pe care giganţii tutunului au acceptat să îi plătească în 1998 timp de 25 de ani în 46 de state americane pentru a acoperi costurile suportate pentru tratarea oamenilor care au renunțat la fumat.

Antonio Guterres a vorbit apoi despre actuala situaţie geopolitică şi economică mondială, spunând: „Cred că ne aflăm în cea mai proastă situaţie pe care am văzut-o în viaţa mea.”

„Nu am trăit al Doilea Război Mondial“, a admis el înainte de a încerca să facă o comparaţie cu Războiul Rece, explicând că atunci situaţia era „mai simplă“ pentru că „erau două blocuri“, iar „mecanismele erau clare“, relatează canalul italian de televiziune Rai News.