Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, a fost primit cu proteste şi huiduieli la Constanţa. Kuzmin a participat la un eveniment organizat de Universitatea privată “Andrei Șaguna”, însă a fost huiduit atât în afara universităţii, cât şi în sala unde a susţinut un discurs.

Discursul diplomatului rus a stârnit reacţii puternice din partea unuia dintre participanţii la eveniment. Kuzmin nu a părut prea deranjat de vociferări şi a susţinut la Constanţa că anexarea Crimeei a fost “legală” şi că în Piața Maidan din centrul Kievului au acționat “teroriștii”, iar Rusia a stabilit ordinea acolo.

Valeri Kuzmin a mai cerut şi ca țara noastră să își ceară scuze pentru presupusele crime din perioada celui de-al Doilea Rezboi Mondial. În acelaşi timp, Kuzmin a refuzat să discute despre crimele comise de Rusia în perioada 1939-1989, crime care au fost comise atât în România, cât şi în alte ţări aflate sub ocupaţie sovietică.

“Sunteţi criminali! Fraţii noştri suferă! Ajunge!”, s-a strigat în sală

Tair Ali, președintele Uniunii Minorităților Turco-Tătare Musulmane (UMTTM), l-a criticat dur pe diplomatul rus, ţipând la el: “Sunteți criminali! Ați ocupat abuziv Crimeea și frații noștri suferă! Șase ani de ocupație rusească, ajunge!” Iar în faţa universităţii, mai mulţi membri ai UMTTM au protestat faţă de prezenţa ambasadorul Rusiei la Constanţa, dar şi împotriva ocupaţiei ruseşti a peninsulei ucrainene Crimeea şi a tratamentului aplicat de forţele de ocupaţie tătarilor din acea zonă, scrie EpochTimes.

Dorin Popescu, în trecut diplomat român la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo şi în prezent preşedinte al Asociaţiei “Casa Mării Negre”, a fost şi el prezent la conferinţa de la Constanţa. Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, el a precizat că atmosfera de la eveniment a fost în general tensionată, marcată de acuzaţii directe din sală cu privire la politicile intervenţioniste ale Rusiei în regiunile ucrainene Crimeea şi Donbas sau în Georgia, fiind puse zeci de întrebări incomode, şi având loc părăsiri ale sălii în semn de protest faţă de politicile asimilaţioniste ruseşti asupra comunităţii tătare din Crimeea, de exemplu.