OMS nu consideră că vom avea parte de o pandemie de variola maimuţei

Mesaj de calm cu privire la variola maimuţei! Focarele acestei boli din afara Africii nu vor duce la o pandemie, afirmă OMS.

Mai exact, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu consideră că focarele de variola maimuţei din afara Africii vor conduce la o pandemie.

Rosamund Lewis, un oficial din cadrul organizaţiei, a făcut aceste declaraţii, adăugând totodată că nu este clar în acest moment dacă persoanele infectate şi asimptomatice pot transmite boala mai departe, notează agenţia Reuters.

Întrebată dacă focarele au potenţialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, coordonator tehnic pentru variola maimuţei în cadrul Programului OMS pentru Urgenţe de Sănătate, a răspuns că „nu ştim, dar nu credem”.

„În acest moment, nu suntem îngrijoraţi cu privire la o pandemie globală”, a precizat ea.

Nu se ştie deocamdată dacă persoanele asimptomatice pot transmite virusul

Durata erupţiei cutanate urmată de căderea crustelor formate este considerată drept perioada de infecţie, însă există puţine informaţii cu privire la posibilitatea ca şi persoanele asimptomatice să transmită virusul, a mai explicat oficialul OMS.

„Nu ştim încă dacă există transmitere asimptomatică a variolei maimuţei – indiciile din trecut arată că nu este vorba de o caracteristică importantă a bolii – însă acest lucru rămâne să fie determinat”, a spus Rosamund Lewis.

Variola maimuţei este o maladie de obicei uşoară. Boala se transmite prin contact apropiat şi produce simptome similare răcelii şi leziuni cutanate purulente.

În luna mai a acestui an, au fost raportate mai bine de 300 de cazuri suspecte şi confirmate, cele mai multe fiind în Europa.

OMS evaluează dacă să declare aceste focare drept o potenţială urgenţă de sănătate publică

În acest moment, experţii OMS evaluează dacă aceste focare ar trebui abordate drept „o potenţială urgenţă de sănătate publică care să preocupe comunitatea internaţională” (PHEIC).

Dacă s-ar lua această decizie, cum a fost în cazul COVID-19 şi Ebola, asta ar contribui la accelerarea cercetării şi finanţărilor pentru a menţine maladia sub control, mai scrie Reuters.

Tulpina virală activă în focarele de variola maimuţei poate ucide un număr mic dintre persoanele infectate. Totuşi, până la acest moment, nu a fost raportat niciun deces, mai transmite Reuters.