„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om”, a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS, citat de Reuters.

Oficialul OMS a mai precizat că organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă, iar acum se fac primele evaluări ale cazurilor clinice. Până acum, în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 41 de cazuri de pneumonie ca urmare a infecției cu un nou coronavirus.

Măsuri de urgenţă luate la Ministerul Sănătăţii

Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

„Institutul de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri. Au fost informate direcţiile de sănătate publică cu privire la acest virus. Cazuistica va fi transmisă şi către unităţile sanitare. S-au emis primele avertismente de călătorie. S-a luat legătura deja cu MAE”, a spus Oana Grigore, la Palatul Parlamentului.

Ea a afirmat că experţi în sănătate publică susţin că pentru România există un risc scăzut de transmitere. „Din ce spun experţii de sănătate publică pentru România există un risc scăzut de transmitere, deoarece nu există zboruri directe cu acea regiune din China, iar cele mai multe porţi de intrare sunt securizate de către celelalte ţări”, a explicat purtătorul de cuvânt al MS.

Carantină în Thailanda şi îngrijorare la OMS

Unul dintre pacienți a decedat ca urmare a bolii. Luni, o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda, fiind primul caz detectat în afara Chinei.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003. Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012.

MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS. După cum transmite Mediafax, noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.