Dar acum, graţie programului High Definition Earth Viewing HDEV, orice om care are acces la un computer şi Internet poate vedea planeta noastră din spaţiu, exect aşa cum o pot vedea astronauţii din Staţia Spaţială Internaţională, citim într-un material realizat de portalul de știri Business Insider.

Experimentul HDEV a fost activat pe 30 aprilie anul acesta, iar până acum peste 33 de milioane de oameni au putu vedea imagini extraordinare cu planeta Pământ, de la o altitudine de 421 de kilometri.

Câteva camere video HD sunt atașate la modulul Columbus, al Agenției Spațiale Europene, andocat de Stația Spanială Internațională. Fiecare cameră video este îndreptată spre Pământ și transmite în timp real imagini, practic ceea ce se vede.

Transmisia în direct se face prin toate camere atașate. Atunci când se trece de pe o cameră pe alta, imaginea se întrerupe preț de câteva secunde, pentru a se relua pe o altă cameră, apoi pe o altă cameră și tot așa.

Atât de frumoase imagini și totuși, experimentul HDEV are și un scop științific: fiecare cameră video este protejată în interiorul unei cutii transparente, presurizate cu temperatura controlată. Se urmăresc astfel efectele pe care condiţiile din spaţiu îl au asupra echipamentelor şi calităţii imaginilor.

Unii liceeni au participat la crearea unor componente ale experimentului în cadrul cooperării dintre Uniunea Liceelor din Statele Unite şi NASA.