Un american aruncă la tomberon în fiecare lună circa 15 kilograme de alimente, care valorează în medie 40 de dolari, arată datele Consiliului pentru Protejarea Resurselor Naturale (NRDC). Într-un singur an, fiecare persoană aruncă la gunoi aproximativ 150 kilograme de mâncare.
Potrivit datelor prezentate la summit, fermierii trebuie să poată hrăni, până în 2050, circa nouă miliarde de oameni. "Indiferent de cât de sustenabilă este agricultura la acest moment, dacă mâncarea nu este consumată, atunci caracterul sustenabil se pierde şi resursele sunt utilizate degeaba", a declarat Dana Gunders, specialist NRDC în agricultură. Impactul irosirii alimentelor este şi mai grav, pentru că agricultura este cel mai mare consumator de apă în plan global şi un mare consumator de energie şi produse chimice.

Un studiu comandat în 2011 de FAO, Organizatia ONU pentru Agricultură şi Alimente, arată că omenirea aruncă anual la gunoi 1,3 miliarde de tone de mâncare.

Românii aruncă 350.000 de tone de mâncare la gunoi în fiecare an, potrivit datelor Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. La fiecare tură de cumpărături, românul aruncă 5% din alimente.