Guvernul olandez a anunţat marţi că a strâns suma de 1,23 miliarde de euro de pe urma primei sale licitaţii pentru atribuirea de frecvenţe de telecomunicaţii 5G, informează Reuters.

Guvernul olandez a scos la vânzare drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1400 MHz şi 2100 MHz. Licitaţia a început de la un prag de 900 milioane de euro şi cu participarea operatorilor KPN, Vodafone şi T-Mobile.

La finalul procedurii de licitaţie, toţi cei trei operatori cu reţele de telefonie mobilă în Olanda, KPN, Vodafone şi T-Mobile, au obţinut frecvenţe 5G, a precizat secretarul de stat Mona Keijzer. La final, Vodafone şi KPN au plătit fiecare câte 416 milioane de euro, iar T-Mobile a plătit 400 milioane de euro pentru frecvenţele lor 5G.

Acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio 5G, programată în România pentru ultimul trimestru din 2020

În România, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Iniţial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menţiona că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor, scrie Agerpres.