Cel puțin 19 avioane de vânătoare şi bombardiere chineze, inclusiv o aeronavă antisubmarin au trecut linia de demarcație din Strâmtoarea Taiwanului, conform celor spuse de către Ministerul Apărării de la Taipei, conform agerpres.ro

Un incident similar avusese loc şi vineri

Trebuie menționat că un incident similar avusese loc şi vineri. Zilele acestea, la Taipei se află în vizită oficiali din Japonia şi SUA, printre care subsecretarul de stat american Keith Krach, oficialul cu rangul cel mai înalt de la Washington care a ajuns în Taiwan în ultimele decenii.

Beijingul nu recunoaşte independenţa Taiwanului şi consideră insula parte a teritoriului chinez. Presa de stat din China a ameninţat că preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen va fi ‘ştearsă de pe faţa pământului’. Un editorial din Global Times avertizează că China ‘este hotărâtă să ia orice măsuri necesare, inclusiv opţiuni militare’, pentru a împiedica strângerea relaţiilor între Taiwan şi Statele Unite.

Tsai, Krach, şi fostul premier japonez Yoshiro Mori i-au adus sâmbătă un omagiu fostului preşedinte taiwanez Lee Teng-hui, decedat în 30 iulie, pentru rolul în democratizarea Taiwanului în cei 12 ani de mandat. Au transmis condoleanţe, ca prieteni apropiaţi ai lui Lee, fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe şi liderul tibetan Dalai Lama.

Incursiunile aeriene chineze au oferit reprezentanţilor americani şi japonezi prezenţi în Taiwan ocazia să simtă direct acţiunile de intimidare din partea Chinei, a apreciat analistul Su Tzu-yun de la Institutul de Cercetări pentru Apărarea Naţională şi Securitate finanţat de guvernul de la Taipei.

Pentagonul anunță un nou plan de „schimbare a jocului” pentru a înfrunta China

Pe fondul creșterii puterii navale a Chinei, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat un plan ambițios de extindere a Marinei SUA cu o serie de nave, submarine și avioane fără pilot și autonome, scrie The Guardian.

O revizuire cuprinzătoare a puterii navale americane, denumită „Future Forward”, include un plan de „schimbare a jocului”, care ar extinde flota maritimă a SUA la peste 355 de nave, față de cele 293 pe care le are acum, a precizat șeful Pentagonului. Acest plan necesită creșterea cu zeci de miliarde de dolari a bugetului Marinei SUA până în 2045 și vizează păstrarea superiorității americane în fața forțelor navale chineze, considerate amenințarea principală pentru Statele Unite.

„Viitoarea flotă va fi mai echilibrată în ceea ce privește capacitatea sa de a produce efecte letale din aer, din mare și de sub mare”, a spus Esper într-un discurs la Rand Corporation din California.

După cum a lăsat să se înțeleagă oficialul american, această extindere va consta în achiziționarea de nave de suprafață „mai multe și mai mici”, mai multe submarine, nave de suprafață opțional echipate, fără pilot sau autonome, precum și o gamă largă de avioane fără pilot.

Un exemplu, a adăugat Esper, este un nou program de fregate cu rachete ghidate, cu nave care au o „capacitate letală crescută”. „Aceste eforturi sunt următorul pas în realizarea viitoarei flote americane, în care sistemele fără pilot îndeplinesc o varietate de funcții de luptă, de la livrarea focului letal și depunerea minelor, la efectuarea aprovizionării sau supravegherea inamicului”, a spus Esper.

Șeful Pentagonului a reafirma că Beijingul este principala amenințare la adresa securității SUA, iar regiunea indo-Pacificică rămâne „teatrul prioritar” pentru armata SUA.

Un raport al Pentagonului despre Chinei, publicat la începutul acestei luni, arat că Beijingul deține cea mai mare flotă navală din lume, cu 350 de nave și submarine.

Totuși, a subliniat Esper, Marina chineză rămâne în urmă în ceea ce privește forța și capacitatea.

„Și dacă noi am înceta construcția de nave, Republica Populară Chineză ar avea nevoie de ani pentru a ajunge la capacitatea noastră”, a declarat Esper. El crede însă că atingerea obiectivului de 355 de nave înseamnă că Marina SUA ar trebui să preia un procent mai mare din bugetul Pentagonului. Dar și că SUA trebuie să aloce mai multe resurse în extinderea și modernizarea șantierelor navale, unde China are un avantaj clar.