Prin această declarație oficialul german a făcut o referire directă la Marea Britanie, stat care nu vrea să renunțe la lira sterlină de dragul monedei europene și care a fost acuzat de cancelarul german Angela Merkel că nu pune urmărul la stingerea crizei care amenință Europa.

”Chiar dacă va fi nevoie să treacă o perioadă mai lungă, Marea Britanie va adopta eventual euro. Se va întâmpla probabil mai rapid decât cred unii din Insulele Britanice”, a spus Schaeuble.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană și-ar putea schimba tratatele "în 24 de luni" pentru a pune bazele unei uniuni fiscale în zona euro. Acesta a precizat că un euro stabil va convinge și alte state să adopte moneda europeană.
Discuții Merkel – Cameron fără niciun rezultat
Până una alta, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic David Cameron nu au reușit să ajungă la niciun rezultat privind măsurile care ar putea fi luate în perioada următoare pentru a soluționa criza datoriilor suverane care zgâlțâie din rădăcini întreaga Europă.

În timp ce David Cameron și-a exprimat încrederea în angajamentul Germaniei de a proteja moneda europeană și a precizat că toate instituțiile ar trebui folosite pentru a reda încrederea piețelor în zona euro, Angela Merkel a afirmat precaută că Europa nu trebuie să pretindă că dispune de puteri sau de resurse pe care nu le are.

"Britanicii cer să folosim resurse mari pentru recâştigarea credibilităţii zonei euro. Dar trebuie să avem grijă să nu pretindem că dispunem de puteri pe care nu le avem, pentru că pieţele îşi vor da seama foarte repede", a afirmat liderul german.

Cei doi oficiali europeni au declarat că nu s-a ajuns la un punct comun privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare. Britanicii se opun în contunuare unei astfel de măsuri, care ar afecta sistemul financiar, foarte dezvoltat din Regat.