AfD vrea ca Germania să părăsească UE și NATO. Se cere şi renunţarea la Euro şi, posibil, întoarcerea la mărcile germane
„Afară din UE, adio Euro” este mesajul central al programului cu care partidul naționalist și extremist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) solicită sprijinul germanilor în alegerile generale din prima parte a anului viitor.
Programul sugerează un posibil „DExit” și retragerea din zona Euro, adoptând, în același timp, poziții radicale pe teme precum drepturile la avort și politica externă, conform documentului consultat de publicația germană Der Spiegel.
„Considerăm că ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană și înființarea unei noi comunități europene sunt necesare”, citează publicația germană, din document.
„Ei vor să înlocuiască UE cu un grup economic și de interese (WIG)” și „ar trebui să existe un referendum pentru o adaptare a articolelor europene ale Legii fundamentale”.
AfD susține, de asemenea, o politică economică bazată pe „o economie de piață, proprietate națională și cooperare prietenoasă între statele europene”. Pentru partid, aceasta include, inițial, părăsirea zonei Euro, adică în fapt renunţarea la moneda unică europeană.
În același timp, AfD dorește să păstreze banii ca o „libertate civilă”. Deși nu este clar ce monedă intenționează să adopte partidul după retragerea din zona Euro, extremiștii își exprimă aprecierea față de Bitcoin, afirmând că acesta trebuie să rămână dereglementat.
Partidul de extremă dreapta dorește reluarea relațiilor economice cu Rusia
AfD acordă o atenție deosebită politicii de securitate în proiectul său, dedicând mai multe pagini acestui subiect. Rusia este văzută ca un furnizor de gaz ieftin, iar partidul consideră că „comerțul ar trebui reluat” cu aceasta. În același timp, AfD susține că Ucraina ar trebui să-și conceapă viitorul ca stat neutru „în afara UE și NATO”.
„Despre războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, nu se spune niciun cuvânt”, notează Der Spiegel.
Serviciul militar obligatoriu nu este menționat în proiectul AfD, deși liderul partidului, Tino Chrupalla, a cerut recent reintroducerea acestuia. Până de curând, AfD a fost singurul partid care a insistat, în programul său de bază, pentru reintroducerea recrutării.
Proiectul-program va fi discutat și votat la conferința federală a partidului AfD, care va avea loc în ianuarie 2025.
Situație politică tensionată în Germania
Amintim că la începutul lunii noiembrie, cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe Christian Lindner, ministrul de Finanțe și liderul Partidului Liber Democrat (FDP). Această decizie ar putea avea un impact asupra stabilității coaliției formate în 2021 între SPD, FDP și Verzi.
Decizia, confirmată de purtătorul de cuvânt al cancelarului Scholz, Steffen Hebestreit, ar putea influența stabilitatea coaliției „Semafor”, care a fost formata în 2021 între SPD, FDP și Verzi.
Demiterea lui Lindner ridică incertitudini cu privire la viitorul coaliției. În cazul în care FDP s-ar retrage, guvernul ar rămâne fără majoritate în Bundestag, ceea ce ar putea provoca instabilitate politică în Germania. Lindner a solicitat reforme economice ambițioase, însă partenerii din coaliție s-au opus acestora, iar acest dezacord pare să fi fost un factor important în ruptura din cadrul guvernului. Mai multe puteți citi aici.