Jocurile de noroc electronice(engl: slot machines) care nu sunt construite de firme autorizate în condițiile strict reglementate prin lege pot fi influențate și dereglate cu relativă ușurință, a decalarat, pentru Capital, Cezar Gheorghiu, expert în cadrul  Biroului Român de Metrologie Legală ( BRML). 

Potrivit specialistului, aparatele construite de marii producători, licențiați și supravegheți permanent, sunt aproape imposibil de influențat, însă mașinăriile produse de diverse firme mici sunt cât se poate de vulnerabile. 

” Sunt încă foarte multe săli departe de ceea ce înseamnă standardele moderne în domeniu. În astfel de săli, cu 2-3 aparate, sunt mașini care sunt prdouse, de obicei, de firme mici. Aceste firme mici nu fac decât să ia softurile companiilor mari și să lege câteva fire într-o carcasă.

Aceste aparate nu numai că sunt extrem de vulnerabile la câmpuri magnetice cu un nivel peste cel normal, dar chiar sunt dereglate intenționat cu ajutorul unor dispozitive sepcifice. Sunt dispozitive care generează câmp magnetic și care pot fi cumpărate de pe internet, de exemplu.

Deci răspunsul simplu este, da, aparatele pot fi influențate cu dispozitive nu foarte complicate, atunci când nu sunt construite cu respectarea tuturor standardelor. În sălile mari, unde sunt aparate cumpărate de la producători de calibru, e greu să existe, însă, astfel de situații”, a răspuns reprezentantul BRML la întrebările Capital.  

Între aparatele construite de firmele mari, unele membre ale unor companii multinaționale, altele aparținând unor investitori locali, și cele asamablate de firmele mici sunt diferențe semnificative, care pot fi intuite inclusiv din prețul de vânzare, după cum spune Daniel Ioniță, exepert tehnic la Novomatic, unul dintre marii producători din domeniu.  

Un aparat modern, dotat cu toate  instrumentele de protecție, cu un soft original și conectat la sistemul centralizat național (la care ar trebui să fie conectate toate aparatele și la care are acces în timp real Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc) costă de la 12.000 de euro în sus, ajungând și la 18.000-20.000 de euro, adică prețul unei mașini bune.

Controlul tehnic al fiecărui mijloc de joc reprezintă o condiție pentru obținerea autorizației de exploatare de catre ONJN. Controlul se face de către Biroul Român de Metrologie Legală sau de către organisme de evaluare a conformității autorizate de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc.

Un aparat „încropit” din bucăți, într-un  atelier, poate costa și doar 2000 de euro.