O plajă însorită, un hamac la umbra unui palmier şi o mare de cristal. Dacă vrei un concediu departe de lumea dezlănţuită, o insulă este alegerea potrivită.

Shakira, Celine Dion, Mel Gibson şi Nicholas Cage sunt câteva dintre celebrităţile care şi-au făcut cadou o insulă. Dacă nu îţi permiţi o astfel de proprietate, atunci închiriaz-o, la fel cum au făcut Julia Roberts, Pamela Anderson sau Robert de Niro. De regulă, aceştia îşi aleg ca destinaţie de vacanţă insule din Caraibe sau Bahamas. Oferta este însă foarte variată şi include şi posibilităţi de petrecere a concediului mai aproape de România: insulele greceşti, cele spaniole sau italiene. Poţi închiria un mic colţ de paradis cu câteva mii de euro pe săptămână/persoană. De regulă, în preţ sunt incluse mâncarea, băutura, plus o altă serie de facilităţi de pe plan local. Transportul până la insula respectivă se plăteşte separat. De regulă, aceasta se închiriază la un preţ care acoperă cheltuielile pentru un grup de persoane, cum ar fi, de pildă, familia şi prietenii.

Pe piaţa internaţională există mai multe firme specializate în tranzacţionarea insulelor. Atenţie! Pre­ţurile se negocia­ză la sânge, indiferent dacă e vorba de achiziţionare sau doar de închiriere. Alexis Pappas, director de operaţiuni al companiei Private Islands, cu sediul în Toronto, Canada, a declarat pentru Capital că „în perioada aceasta de criză, mulţi dintre proprietari au scăzut mult preţul, uneori chiar la jumătate“. În schimb, Farhad Vladi, proprietarul companiei Vladi Private Islands, cu sediul în Germania, este de părere că „aproximativ 5% din insule sunt de calitate, iar preţul acestora nu a fost afectat de criză. Pentru restul de 95%, scăderile de preţuri au fost importante. În cazul acestora, chiar dacă pozele sunt încântătoare, ele nu arată realitatea“.

Fii atent pe ce dai banii!

Experţii care se ocupă de astfel de tran­zacţii le recomandă celor care s-au decis să-şi achiziţioneze o insulă să aibă în vedere următoarele criterii de selecţie:

• Insula nu trebuie să fie prea departe de continent sau de o altă insulă locuită, iar accesul la serviciile medicale să se poată face rapid şi cu uşurinţă. De asemenea, trebuie să fie relativ aproape de zona de rezidenţă, astfel încât drumul să nu fie foarte costisitor;

• Pe insulă trebuie să existe surse de apă potabilă, dar şi alte facilităţi;

• Țara de care aparţine trebuie să fie stabilă din punct de vedere politic;

• În unele state există restricţii în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra insulelor sau posibilitatea de a construi. De exemplu, dacă în Canada sau Scoţia primeşti foarte uşor autorizaţie, în Seychelles nu poţi ridica nici măcar o căsuţă. De asemenea, în Danemarca străinii au nevoie de o autorizaţie specială pentru a putea achiziţiona o insulă;

• Insula nu trebuie să fie foarte stâncoasă, astfel încât accesul la mare să fie îngreunat.

172-35431-29alexispappas.jpgAu apărut foarte mul­­te insule noi care au intrat la tranzacţionare, ceea ce a crescut competiţia şi a redus preţurile.
Alexis Pappas, director de operaţiuni, Private Islands

 Cât costă să închiriezi o insulă

Isla de sa Ferradura (Spania)
Preţ: 150.000 de euro/săptămână (în preţ sunt incluse mâncarea şi băuturile, perso­nalul, facilităţile centrului de frumuseţe, utili­zarea autoturismelor, a bărcilor şi a echipamentelor de sport nautic, antrenor personal de yoga şi aerobic); ma­ximum grupuri de 14 persoane.
Poziţionare: în apro­­pierea insulei Ibiza.

172-35432-29bonefishcay.jpgBonefish Cay (Bahamas)
Preţ: 50.000 de eu­ro/săptămână, plus taxe locale (sunt in­cluse mâncarea, personalul de deservire, echipamentele pentru sporturile nautice); maximum grupuri de 14 persoane.
Poziţionare: în apropiere de Treasure Cay, unde se ajunge cu avionul din Fort Lauderdale (Florida).

Inishturkbeg (Irlanda)
Preţ: 17.750 de euro/săptămână pentru un grup de 6 persoane (sunt incluse mâncarea, băutura, personalul de deservire, echipamen­tele sportive, accesul la complexul spa şi la sălile de gimnastică).
Poziţionare: la 50 de minute de ae­ro­por­tul internaţional Knock.

Cât costă să cumperi o insulă

Santa Cristina (Italia)
Preţ: 24 de milioane de euro
Suprafaţă: 66,7 acri
Poziţionare: în apropiere de Veneţia
Ce cuprinde: un mic conac, cu patru etaje, piscină, vinotecă şi vie, livadă etc.

172-35430-29_insulita1.jpgGreat Hans Lollik (Caraibe)
Preţ: 45 de milioane de dolari
Suprafaţă: 510 acri
Poziţionare: în apropierea aeroportului internaţional Cyril E. King.
Ce cuprinde: pădure de palmieri, plaje de nisip etc.

Nafsika (Grecia)
Preţ: 8 milioane de euro
Suprafaţă: 1.235 acri
Poziţionare: în Marea Ionică, în apropierea insulei Skorpios, unde se află mormântul lui Aristotel Onassis.
Ce cuprinde: este o insulă muntoasă, cu ve­getaţie bogată, fără vreo construcţie importantă.