Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizaţiei a crescut în noiembrie, ajungând la 100,9 puncte, de la 100,7 puncte în octombrie. Este cel mai ridicat nivel al acestui indicator din martie 2011.

Zona euro a înregistrat 'o schimbare pozitivă a evoluţiei economiei', indicatorul urcând la 101 puncte în noiembrie, de la 100,8 puncte în octombrie, pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor principalelor economii – Germania, Franţa şi Italia – se arată în raportul OECD.

De asemenea, se înregistrează un avans solid în SUA şi Japonia.

Pentru marile economii emergente, perspectiva este mixtă, arată datele OECD. China înregistrează o creştere nesigură, indicele compozit a urcat în noiembrie la 99,4 puncte, de la 99,3 puncte în octombrie, în timp ce în India indicatorul s-a menţinut la 97,5 puncte, iar în Rusia s-a observat a treia creştere lunară consecutivă.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare.

Cele 33 de state membre ale OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Sursa: Agerpres