„Nu e normal să ai un ghișeu înalt de un metru, e o barieră – de ce construiește Poșta această barieră? În plus, de ce sunt așa mulți angajați într-un oficiu?”, mai spune omul de afaceri, insistând pe ideea că toate spațiile pe care Poșta le deține sunt practic niște magazine nefolosite.

Prin grupul RTC, Octavian Radu are afaceri în mai multe domenii, printre care retailul de îmbrăcăminte (Debenhams), librăriile (lanțul Diverta) și curieratul rapid (TCE).
Aceasta din urmă a primit recent o amendă de 10.000 de lei de la autoritatea de reglementare în domeniu, pentru că ar fi trimis corespondență cu greutatea mai mică de 50 grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere. Compania a încălcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Nationale Poșta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale pe teritoriul României.

Într-un interviu acordat revistei Capital, Daniel Neagoe, spunea că mai multe firme din piață încalcă drepturile exclusive ale Poștei Române, dar că sunt greu de dovedit. Până la un punct, și Octavian Radu spune același lucru. „Dreptul Poștei la serviciul universal este eludat continuu. Dar este și o măgărie teribilă, pentru că Poșta face acest serviciu cu 70 de bani și e pe pierdere masivă din cauza unor furturi sistematice nedovedite și a unei ineficiențe incredibile, iar acum vor să dea în noi”, mai spune antreprenorul. „Este anormal să se amâne de atâția ani scoaterea la licitație a serviciului universal. Eu de șase ani mă pregătesc pentru serviciul universal. Ei știu asta, și îl pot face mai ieftin decât ei”.

Astfel, el pune încă o dată problema privatizării instituției, punând accent pe ideea că statul se poate proteja de eventualele abuzuri ale companiilor private prin reglementări foarte bine puse la punct.
„În ce business-uri ar trebui să rămână statul? Răspunsul e foarte simplu: în niciunul. De exemplu, securitatea energetică a țării o rezolvi prin reglementări, nu prin proprietate ineficientă. Avem câteva privatizări care nu par a fi un succes, cum este Petrom. Dar Petrom-ul de astăzi este mult mai eficient decât cel dinainte de privatizare. Asta este de netăgăduit. Problema redevențelor ține tot de stat”, mai spune el.

Pentru a-și susține ideea până la final, el dă și exemplul Companiei de Librării. „Ei nu plătesc nicio chirie pentru spațiile pe care le au și tot nu sunt eficienți. Diverta trebuie să concureze cu ei, plătind o chirie de 286 de europe metru pătrat”, conchide Radu.