Aproximativ 150 de obiecte vor fi vândute în 15 decembrie la sediul din Londra al casei de licitaţii menţionate, în timp ce alte 200 vor putea fi achiziţionate doar pe internet între 3 şi 16 decembrie, după ce muzeul londonez Victoria and Albert a refuzat să le primească şi să le expună. ”Oferind o perspectivă publică, dar şi privată asupra parcursului unui titan politic, licitaţia prezintă obiecte legate de perioada în care Margaret Thatcher a fost la putere”, a precizat Christie's într-un comunicat.

Printre cele mai emblematice articole se numără celebra valiză din piele roşie pentru documente oficiale ale premierilor, estimată să se vândă pentru suma de 3.000 – 5.000 de lire sterline (4.200 – 7.000 de euro), exemplare semnate ale unor discursuri-cheie, precum şi articole de îmbrăcăminte – rochia de mireasă, poşete şi bijuterii, precizează casa de licitaţii.

Un colier marca Chaumet din smaralde şi diamante, evaluat la 120.000 – 180.000 de lire sterline (168.000 – 252.000 de euro), va fi şi el scos la vânzare, alături de obiecte de porţelan sau cutii de bijuterii. Printre obiectele ce vor putea fi achiziţionate figurează şi un vultur sculptat, cadou al preşedintelui american Ronald Reagan, taioare şi alte articole vestimentare, precum şi celebrele sale genţi.

Obiectele – vândute în beneficiul copiilor Doamnei de Fier, Mark şi Carol, şi al nepoţilor săi – au fost propuse anterior Victoria and Albert Museum, cel mai important muzeu din lume în ceea ce priveşte artele decorative şi designul, însă instituţia a refuzat să le expună. ”Muzeul a refuzat politicos oferta de articole de îmbrăcăminte ale baroanei Thatcher, apreciind că aceste elemente de istorie politică a Marii Britanii ar putea fi prezentate mai judicios într-o altă colecţie care s-ar concentra pe valoarea lor istorică şi socială”, a anunţat Victoria and Albert Museum. 'Muzeul prezintă istoria modei, iar politica sa în privinţa colecţiilor este să se concentreze pe achiziţia de obiecte de calitate estetică deosebită sau care reprezintă un know-how excepţional”, a adăugat conducerea instituţiei. Margaret Thatcher a fost premier al Marii Britanii între 1979 şi 1990 şi a murit în 8 aprilie 2013, la vârsta de 87 de ani, aminteşte AFP. (Sursa: Agerpres)