Obama şi Merkel au avut o întâlnire bilaterală pe marginea summitului G8 de la Camp David, Maryland, în cursul căreia au insistat pe necesitatea de a lucra pe cele două fronturi ‘în tandem’, a declarat presei consilierul adjunct pentru securitatea naţională al lui Obama, Ben Rhodes – reatează AFP, citat de Agerpres. ”Există o recunoaştere tot mai mare a necesităţii de a lua măsuri pentru a stimula creşterea în zona euro pe termen scurt (…) dar şi de a continua să se ia măsuri fiscale de consolidare, asupra cărora insista cancelarul Merkel şi alţii”, a declarat Rhodes ziariştilor la bordul avionului prezidenţial care îl transporta pe Obama la Chicago.

Obama şi Merkel s-au deplasat amândoi la Chicago, unde duminică şi luni va avea loc summitul NATO. Anterior, la G8, dna Merkel a încercat să nege orice divergenţă cu Parisul în privinţa creşterii. ‘Mesajul important de reţinut de la acest summit este acela ca consolidarea bugetelor şi creşterea sunt cele două feţe ale aceleiaşi medalii’, a afirmat ea.

Liderii ţărilor din G8 au pledat sâmbătă în favoarea creşterii economice pentru a compensa efectul austerităţii bugetare şi şi-au exprimat dorinţa ca Grecia să fie menţinută în zona euro.

Toţi liderii sunt de acord astăzi aici că creşterea şi locurile de muncă trebuie să fie prioritatea noastră absolută, a declarat preşedintele Obama, gazda summitului organizat la reşedinţa forestieră din Camp David, în încheierea lucrărilor.