În schimb, liderul de la Casa Albă l-a lăudat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, pe cancelarul german Angela Merkel, pe Italia şi pe Grecia, precum şi iniţiativa lor de implementare a reformelor, în timp ce a fost critic la adresa Europei, în general.

"Problema, în clipa de faţă, este lipsa voinţei politice. Nu este o problemă tehnică. Liderii precum Sarkozy şi Merkel au o voinţă reală de a scoate Europa din criză, dar ei au o structură politică complicată.

Am remarcat anumite progrese în privinţa Italiei şi a Greciei, care au guverne ce pot implementa reforme semnificative. Dar în acest moment, comunitatea europeană trebuie să susţină proiectul european. Avem o economie mondială integrată şi ceea ce se întamplă în Europa va avea un impact asupra noastră. Până când nu vom pune în aplicare un plan concret care să trimită un semnal investitorilor că Europa susţine moneda euro şi că va face tot ce este necesar, vom continua să vedem turbulenţele din pieţe existente în prezent", a declarat Obama la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul australian Julia Gillard.