Decernarea premiului Nobel pentru pace preşedintelui Barak Obama la doar 9 luni de mandat a şocat pe toată lumea. Criticii se întreabă dacă membrii comitetului au luat în calcul cele două războaie pe care America le poartă în acest moment, în Irak şi Afganistan, sau faptul că America deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume în ciuda discursului său pacifist.

„Foarte rar o persoană ca Obama reuşeşte să atragă atenţia întregii lumi şi să dea speranţă poporului său pentru un viitor mai bun”, au spus reprezentanţii Comitetului pentru Nobel.  Preşedintele american  a primit vineri premiul Nobel pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomaţia internaţională şi cooperarea între popoare”.

Barack Obama a fost ales preşedintele Statelor Unite anul trecut, după ce a promis americanilor că va retragele trupele militare din Irak şi rezolvarea diplomatică a conflictului din Afganistan. Toate forţele militare americane se vor retrage din Irak până în 2011, după invazia din 2003, sub conducerea lui Bush.

Discursuri pacifiste

Luna trecută Obama a condus o întrunire istorică a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care a aprobat în unanimitate apelul preşedintelui către statele cu rezerve nucleare să renunţe la arsenal. Într-un discurs public pe care l-a ţinut cu ocazia vizitei în Praga din aprilie, Obama a declarat solemn: „Astăzi afirm cu tărie şi convingere angajamentul Americii de a promova pacea şi securitatea într-o lume fără arme nucleare”.

Negociatorul palestinian pentru pace, Saeb Erekat, a fost printre primii diplomaţi care l-au felicitat pe Obama. „Sperăm că va reuşi să aducă pacea în Orientul Mijlociu şi să îi determine pe israelieni să se retragă din graniţele stabilite în 1967 şi să contribuie la formarea unui stat palestinian  independent cu capitala la Ierusalim”, a declarat pentru Reuters.

Berlusconi aplaudă premierea „bronzatului”

Premierul italian Silvio Berlusconi a apludat decizia comisiei de a-i acorda Nobelul preşedintelui american pentru că „asta îl va ajuta să-şi menţină atitudinea ecumenică faţă de toată lumea”, după ce, acum câteva luni, îl numea „bronzat”.

Fundaţia Nelson Mandela l-a felicitat printr-un comunicat public pe preşedintele american pentru această distincţie: „Avem încredere că premiul pe care l-a primit îl va motiva să îşi ducă la îndeplinire misiunea pe care şi-a asumat-o în calitate de lider al celei mai puternice naţiuni din lume, să promoveze în continuare pacea şi combaterea sărăciei”.

Premiul Nobel de încurajare

Criticii susţin însă că nu este primul preşedinte american care şi-a trecut dezarmarea nucleară în agendă şi că a recunoscut că este foarte posibil ca acest lucru să nu se întâmple în timpul vieţii sale. Ministrul de externe israelian a declarat la începutul săptămânii că nu există nici o şansă pentru un acord de pace în următorii ani.

Liderul Jihadului Islamic Khaled Al-Batsh a criticat aspru decizia comitetului: „Faptul că Obama a primit Nobelul arată că aceste premii sunt acordate pe criterii politice, nu sunt guvernate de principiul credibilităţii, valorilor şi moralei. De ce ar trebui Obama să primească un premiu pentru pace atâta timp cât ţara pe care o conduce deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume şi soldaţii americani continuă să verse sânge nevinovat în Irak şi Afganistan?”.

Analiştii politici americani se arată surprinşi de argumentul comisiei că Obama „a dat speranţă oamenilor” în ceva ce urmează să facă în calitate de lider politic, şi nu pentru lucrurile pe care deja le-a realizat. „În mod tradiţional, laureaţii Nobel primesc acest premiu la mulţi ani după ce au realizat munca pentru care au fost onoraţi în acest fel. Şi într-adevăr, toţi laureaţii anunţaţi în această săptămână, ştiinţe şi literatură, au făcut descoperirile respective şi şi-au scris opera acum zeci de ani. Să acorzi Nobelul preşedintelui Obama este ca şi cum ai da un Oscar unui regizor tânăr pentru filmele pe care sperăm că le va realiza de-a lungul carierei sale sau ca şi cum ai da premiul Pulitzer unui debutant pentru cărţile pe care sperăm că le va scrie într-o bună zi”, scrie Michael Russnov, un simpatizant al lui Obama, în „Huffington Post”.

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat la 119 laureaţi – au fost 96 de premii individuale şi 23  colective. Comitetul Internaţional penru Crucea Roşie a primit Nobelul de de trei ori şi Înalta Comisie pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite a primit premiul de două ori.

Cel mai tânăr laureat Nobel penru Pace a fost Mairead Corrigan, care avea 32 de ani la momentul decernării premiului, în 1976.