Televiziunea suedeză SVT a relatat duminică faptul că speranța de viață a omului poate crește până la 120 de ani în câteva decenii grație tehnologiilor de tipul Inteligenței Artificiale (IA), dar și a cunoștințelor dobândite în urma perioadei pandemice.

Ignat Kulkov, cercetător la Universitatea Malardalen (MDU) din Suedia, a explicat următoarele, cu privire la aceste posibilități: „Prognosticul nostru este o durată de viaţă între 100 şi 120 de ani în aproximativ 50 de ani, cel puţin în ţările dezvoltate”. Acesta preconizează că în viitor persoanele vârstnice se vor bucura de sănătatea tinerilor de aproximativ 40 de ani, totul datorită progreselor științifice tot mai accelerate în diverse domenii.

Dispozitive portabile, senzori și implanturi

Kulkov a prezentat concluziile unui studiu efectuat alături de colegii săi de la universităţi din Finlanda, Franţa şi Regatul Unit şi publicat în jurnalul ştiinţific „Futures”. Potrivit studiului, „Din ce în ce mai mulţi oameni vor purta dispozitive portabile pentru a-şi monitoriza starea de sănătate. Aceste dispozitive vor fi conectate cu medici şi spitale”. Acești senzori vor putea fi folosiți și sub formă de implanturi.

Cu ajutorul datelor furnizate de aceste dispozitive, medicii vor reuși să facă recomandări precise referitoare la modificarea stilului de viață, înainte ca acestea să fie tardive.

Experiența pandemiei de Covid-19 contribuie la prelungirea speranței de viață

Potrivit oamenilor de știință, perioada pandemică ne-a ajutat să cunoaștem mai bine modul în care poate fi eficientizată monitorizarea virusurilor. În plus, inteligența artificială este deja utilizată pentru diagnosticarea mai rapidă a afecţiunilor şi pentru a dezvolta noi tratamente, potrivit lui Kulkov.

Cercetătorul susține că viitorul aparține astfel medicinii personalizate, medicamentele vor fi adaptate mai precis la necesitățile fiecărui individ, acest lucru având un potențial uriaș pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Totuși, dezvoltarea tehnologiilor accentuează încălzirea globală, care vine cu noi provocări. Kulkov remarcă: „Schimbările climatice vor avea cea mai mare influenţă asupra sistemelor noastre de sănătate şi asupra vieţilor noastre, nu doar în viitor, ci şi în prezent”.

Un studiu asemănător realizat de cercetători din cadrul companiei de biotehnologie Gero, din Singapore, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York şi respectiv de la Institutul moscovit Kurchatov, arată că oamenii ar putea trăi până la 150 de ani, înainte ca organismul să-şi piardă complet capacitatea de refacere.