O treime din teritoriul Pakistanului se află sub ape, a declarat ministrul pentru Schimbări Climatice, Sherry Rehman, care a evocat „o criză de proporţii inimaginabile”.

Ploile au început în luna iunie și au fost generate de musoni. Catastrofa a fost catalogată drept „fără precedent în ultimii 30 de ani”, a subliniat luni prim-ministrul ţării, Shehbaz Sharif, cu ocazia unei vizite întreprinse în regiunile afectate de inundaţiile produse în nordul Pakistanului.

Acum în Pakistan are loc o operaţiune de salvare de mare amploare, iar ajutorul internaţional a început să sosească luni, în timp ceexistă un risc ca Indul, cel mai mare fluviu din ţară, să iasă din matcă.

O șeptime din populația țării a fost afectată de inundații

Oficialii pakistanezi atribuie aceste intemperii devastatoare schimbărilor climatice, afirmând că Pakistanul este acum afectat de consecinţele practicilor de mediu iresponsabile implementate în alte zone ale lumii.

Peste 33 de milioane de persoane, reprezentând o şeptime din populaţia pakistaneză, au fost afectate de inundaţii şi aproape 1 milion de case au fost distruse sau grav avariate, a anunţat Guvernul de la Islamabad.

Potrivit celui mai recent bilanţ publicat luni de Autoritatea naţională de gestionare a catastrofelor naturale (NDMA), musonul din 2022 a făcut cel puţin 1.136 de morţi de la sosirea sa în ţară în luna iunie, inclusiv 74 de victime în ultimele 24 de ore.

„Totul nu este acum decât un mare ocean, nu există un loc uscat în care să pompăm apa”, a declarat ministrul Sherry Rehman, potrivit căreia costul economic, ce nu a fost deocamdată cuantificat, va fi unul devastator.

Inundațiile din Pakistan sunt consecințele schimbărilor climatice

Potrivit ministrului Sherry Rehman, aceste intemperii sunt mai grave decât cele din 2010, atunci când 2.000 de persoane au fost ucise şi aproape o cincime din teritoriul Pakistanului a fost acoperit de apele aduse de ploile musonice.

„Condiţiile de viaţă de aici sunt mizerabile. Este în joc chiar respectul de sine”, a declarat Fazal e Malik, găzduit alături de alte 2.500 de persoane pe terenul de sport al unei şcoli din Nowshera, în provincia Khyber-Pakhtunkhwa din nord-vestul ţării.

Potrivit serviciului naţional de meteorologie, vara aceasta, în Pakistan, au căzut de două ori mai multe precipitaţii decât de obicei. În provinciile din sudul ţării (Baluchistan şi Sindh), cele mai afectate de ploi, cantitatea de precipitaţii a fost de peste patru ori mai mare decât media din ultimii 30 de ani.

În apropiere de Sukkur, în provincia Sindh, unde un impunător baraj ce datează din era colonială pe fluviul Ind, care este vital pentru a preveni agravarea acestei catastrofe, un agricultor local s-a plâns din cauza distrugerii culturiilor sale de orez.

„Plantaţiile noastre se întind pe 2.000 de hectare, unde orezul de cea mai bună calitate este însămânţat şi consumat apoi atât de voi, cât şi de noi. Totul s-a terminat acum”, a declarat Khalil Ahmed, în vârstă de 70 de ani.