Decizia a fost luată în contextul în care numărul japonezilor infectaţi a crescut semnificativ în Tokyo şi alte mari oraşe în ultimele săptămâni.

Astfel, începând cu ziua de vineri, guvernul nipon va începe distribuirea prin poştă a câte două măşti textile, lavabile şi refolosibile, fiecărei gospodării din zonele afectate, relatează joi agenţia Kyodo, citată de agerpres.

Programul, ce vizează livrarea până la finele lui mai a unui total de 100 de milioane de măşti şi are o valoare de 46.6 miliarde de yeni (431 milioane de dolari), a fost contestat de critici, care au denunţat o risipă pe banii contribuabililor şi au pus la îndoială eficienţa unor astfel de măşti, comparativ cu cele chirurgicale, care sunt greu de găsit.

Iniţiativa a fost rapid botezată „Abenomask”, într-un joc de cuvinte ce face aluzie la politica economică a premierului Shinzo Abe, cunoscută ca „Abenomics”.

Programul este unul „rezonabil”

Se pare că măştile din material textil sunt mai puţin dense decât cele chirurgicale, dar guvernul susţine că programul său este unul „rezonabil” şi va reduce cererea de măşti de unică folosinţă, calmând totodată neliniştile opiniei publice legate de criza generală de măşti de protecţie facială.

Unii japonezi au declarat deschis că nu au nevoie de măştile textile, în timp ce o serie de magazine online, inclusiv Mercari şi serviciul de vânzări pe internet al Yahoo Japan, au indicat că nu vor permite vânzarea lor pe platformele pe care le gestionează.

Situația din Japonia s-a agravat. Miercuri, numărul cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus a fost de 9233, cu 174 de decese.