Preşedintele ceh, Milos Zeman, şi-a îndemnat duminică concetăţenii să se bucure de frumuseţea propriei ţări în această vară, deoarece călătoriile în străinătate vor fi interzise timp de un an ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Şeful statului a declarat, într-un interviu radiofonic, că actualele restricţiile la frontieră ar trebui să dureze un an, “astfel încât niciun nou val de infectare să nu fie cauzat de călătorii care se duc în ţări unde epidemia nu s-a încheiat încă”.

La jumătatea lunii martie, autorităţile cehe au instituit măsuri ample de interzicere a intrărilor şi ieşirilor din ţară pentru a opri extinderea epidemiei.

Supărarea agențiilor de turism

Excepţiile permise în prezent îi vizează pe navetişti şi pe şoferii de camion, precum şi cazurile inevitabile, inclusiv tratamentele medicale.

Agenţiile de turism şi alte companii de turism au cerut anterior ca în timpul verii să fie permise cel puţin călătoriile în Slovacia şi Croaţia, care sunt destinaţii de vacanţă deosebit de populare pentru cehi şi unde infecţiile cu noul coronavirus sunt rare.

Potrivit worldometers.info, Cehia înregistra, conform raportărilor oficiale publicate până luni de dimineață, 6.746 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 186 au decedat, iar 1.298 au fost vindecate.