Insulele Feroe sunt o nucă prea tare pentru COVID – 19. Aici nu s-a înregistrat niciun deces de cauza Covid-19.

Calea spre bine

În arhipeleagul din nordul Oceanului Atlantic o singură persoană infectată cu coronavirus se află internată în spital, Insulele Feroe fiin unul dintre cele trei state din Europa – alături de Georgia și Lichtenstein – care nu a înregistrat niciun deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Mai mult, Premierul Bárður á Steig Nielsen a anunțat că, începând cu 20 aprilie, se vor redeschide grădinițele, creșele și școlile, iar competițiile sportive vor putea fi reluate, însă fără spectatori.

Eroul feroezilor

Succesul Insulelor Feroe în lupta cu coronavirusul se datorează cercetătorului Debes Christiansen, șeful șeful Laboratorului Național de Referință pentru Bolile Peștilor și Animalelor, din capitala Tórshavn. El a avertizat guvernul încă din luna ianuarie că trebuie să se pregătească pentru situația în care virusul depistat prima oară în China, va ajunge și în Insulele Feroe, drept pentru care savantul și-a transformat laboratorul – construit pentru a testa somonul pentru infecții virale – astfel încât să poată testa feroezii de Covid-19.

Vindecari spectaculoase

Din datele oficiale rezultă că până acum au fost testați 10% din cei de 61.000 de locuitori ai arhipeleagului. Astfel, medicii feroezi au putut să urmărească răspândirea virusului și să plaseze în carantină cele 184 de persoane testate pozitiv cu coronavirus. Dintre aceștia 131 s-au vindecat deja. „A fost foarte ușor să îl adaptez, am schimat doar o parte din ingrediente. Activitatea noastră este specifică virușilor și bacteriilor de la pești, air în acest caz am schimbat trei componente specifice coronavirusului”, spune Christiansen, care a mai precizat că laboratorul său poate prelucra până la 1.000 de teste pe zi.